Komt dat zien & meemaken straks: ‘briljant’ KOEK-feest/project/iets in de Rietveldbuurt Hoograven-Zuid

CoenBraanOpFietsFietstochtwerkbezoek20meiRietveldEAruig

De Manager Wonen van woningcorporatie Bo-Ex, Coen Braan, lijkt wel van een beetje geheimzinnigheid te houden. Low profile twitterend als @cbr_boex maakte Braan vorige maand op 9 oktober tamelijk cryptisch gewag van een ‘Briljant idee in #Hoograven’. Het twitter-alter ego van de woonmanager houdt het mysterie CoenBraanGetwitterhieromtrent tot vandaag (7 november) vol…
(Hoewel Braan inmiddels ook de woorden Rode Wouw & KOEK-project heeft laten vallen)

koek met k, o, e, k
‘KOEK’ blijkt welzijnsjargon (“Klimmen Op Eigen Kracht” dus) van ’talentmakelaars’ te zijn. Kijk en luister bijvoorbeeld naar KOEK met Sylvia uit Groningen. Uiteraard woordspeelt iedereen er weldra op los over deze methode/training, in de trant van ‘ándere koek‘ e.d.

KOEKKlimmenOp EigenKrachtwouw
Rode Wouw‘ is een expertisecentrum voor bewonersparticipatie; ofwel een ‘sociaal ambachtsbedrijf’ dat weet wat ‘dubbele participatieladders’ en ‘buurtbindingsmatrixen’ zijn. Mede-eigenaar van dit bureau, gevestigd in Deventer (jawel, de koekstad) is Joop Hoffman. die ook al geruime tijd lid is van het Adviesteam Briljante Ideeën Hoograven.)

briljant iconer komt iets
De term ‘Briljante Ideeën‘ is in de voormalige ‘krachtwijk’ Hoograven natuurlijk een containerbegrip voor al jaren opduikende projecten waarin gemeente(lijk Wijkbureau Zuid), welzijnswerkers, woningcorporaties. ontwerpers en bewoners tijd en geld investeren voor leuke dingen voor de mensen. Conclusie: er komt dus weer zo’n project of feest of anderszins aan. Wanneer of wàt weten we vanwege de radiostilte nog niet. Dat maken de deelnemende instanties straks zelf wel met de nodige bombarie bekend. 

rietveldhoogravenwaar?
Het ‘waar’ ligt wel voor de hand: de BO-EX huurwoningen in de Rietveldbuurt (tussen Montfoortlaan, Nijveldsingel, Kastelenplantsoen en Duurstedelaan) in Hoograven-Zuid, waarvoor een een ingrijpend renovatieplan wordt voorbereid. Dat kan absoluut géén kwaad, want de bewoners klagen al vele jaren over tocht, vocht, schimmel en nog een waslijst aan ongemakken in deze buurt (waar in de jaren 60 Anton Geesink heeft gewoond, en waarvan de befaamde Gerrit Rietveld de architect was).
Het moet bewoners van deze Rietveldbuurt misschien wel gestoord hebben dat BO-EX-huurwoningen van een ongeveer even oude (jaren 50) ‘Rietveldbuurt’ in Tolsteeg al in 2007/2008 fraai is gerenoveerd en zelfs een onbewoonde museumwoning heeft.

KlumpnerBrillembourgplan voor RietveldbuurHZrenovatie hoe?
HOE de Rietveldbuurt in Hoograven-Zuid gerenoveerd gaat worden is ook nog onbekend voor de oningewijde. Al is er in 2009 zelfs een symposium over gehouden. Gaat men a la de Robijnhof, Topaaslaan, Opaalweg in Tolsteeg alles minitieus in oorspronkelijke staat herstellen (zoals ‘Rietveld het bedoeld heeft’); gaat men degelijk no nonsense renoveren, òf maken de zogenaamde ‘retrofit’-plannen van de social design-stedebouwkunde-goeroe’s Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner (met aanbouwsels en liften*) nog een kans?

(*Nou ja: zònder lift blijft het dus ‘klimmen op eigen kracht’ als je 4-hoog op de Duurstedelaan, IJsselsteinlaan of Nijveldsingel woont…)

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten