Burgemeester Wolfsen opent 27/10 de Nijeveldtuin in de met sloop bedreigde Oudegeinlaanbuurt

De ene buurt in Hoograven-Zuid is de andere niet. Voor 388 woningen in de Rietveldbuurt (deel Duurstedelaan, Rijnesteinhof, IJsselsteinlaan, Tjepmahof, deel Nijveldsingel) heeft woningcorporatie Bo-Ex een ingrijpend renovatieplan aangekondigd, dat in 2015 (streefdatum) gerealiseerd wordt (zie ook: ‘Rietveld Retrofit Project’)

BuurtMoestuinOudegeinlaanbuurt2PortaalNieuwsbriefZomer2012Voor de aangrenzende Oudegeinlaanbuurt (waarin een ander deel van de Nijeveldsingel) koerst de verhuurder, corporatie Portaal, aan op sloop van 234 huurwoningen en nieuwbouw van minder huurwoningen én koopwoningen.

tuinvreugd
Gelukkig is niet alles kommer en kwel in de Oudegeinlaanbuurt; zie o.a.: Tuinliefhebbers Oudegeinlaanbuurt maken buurtmoestuin. Deze wordt/werd op zaterdag 27 oktober omstreeks 16.00/16.30 geopend door niemand minder dan Burgemeeester Aleid Wolfsen.
Lees het enthousiaste ingezonden (beetje ingekorte) verhaal van twee ‘aanjagers’,
Marijke Orthel en Kees van der Laan, van de totstandkoming van die buurtmoestuin, de Nijveldtuin, hieronder:

 NijeveldtuinWelkom

De Nijeveldtuin, een buurtmoestuin in de Utrechtse wijk Hoograven. Toen de kinderen van de tuin hoorden dat burgemeester Wolfsen (omstreeks 16.00/16.30 uur) hun buurtmoestuin komt openen, hadden zij meteen een leuk idee: “We maken een groot schilderij van de tuin en geven dat aan de burgemeester.” Ook de tuinvrouwen deden mee aan de voorbereiding van de opening. Een mijlpaal voor de tuiniers, de trekkers, de partners en de buurt. De tuiniers nodigen iedereen uit om te komen kijken, proeven en kennismaken.

De Nijeveldtuin is een bijzonder samenwerkingsproject van 45 bewoners en twee initiatiefnemers, Marijke Orthel van Stichting Stadslandbouw Utrecht en ecologisch hovenier Kees van der Laan van Kees Tuint. Woningcorporatie Portaal en Wijkbureau Zuid ondersteunen het project vanuit resp. het Leefbaarheidsbudget en het Wijkgroenplan Zuid.

nieuwe dimensie buurtleven
De afgelopen maanden hebben de bewoners met eigen handen een saai grasveld op een binnenterrein tussen laagbouwflats onder onze begeleiding omgetoverd tot een prachtige oase van 25 moestuintjes. En dat in de wetenschap dat hun woonblok op termijn wordt gerenoveerd of plaatsmaakt voor nieuwbouw. De tuin geeft het buurtleven intussen een nieuwe dimensie. Er zijn 21 volwassen tuiniers van voornamelijk Marokkaanse en Turkse afkomst actief en 24 kinderen. Vorige week vertelde een tuinierster ons dat zij deze zomer vrouwen buiten heeft zien zitten die zij nog nooit had gezien!

De opening door Burgemeester Wolfsen is een moment waarop wij het succes van de eerste maanden en de komst van een nieuw tuinseizoen in 2013 vieren. Want de Nijeveldtuin gaat volgend jaar door. Wegens het enthousiaste gebruik van de tuin geeft Portaal aan in de toekomstige opzet mogelijk ook ruimte te maken voor een gemeenschappelijke tuin. Alleen deze overweging al is winst voor de buurt.

Mocht een en ander naar meer smaken, dan kunt u op Facebook de ontwikkeling van de Nijeveldtuin bekijken

NijeveldtuinWelkom in onze tuinwelkom in onze tuin!
Achter je woning je eigen biologische streekproducten verbouwen, dat lijkt de flatbewoners van de Nijeveldsingel en de Oudegeinlaan wel wat.  Ze zijn meteen van de partij wanneer zij een buurtmoestuin op hun binnenterrein kunnen beginnen.

tuinen zijn een hit
Het eerste tuinseizoen zit er dan al bijna op in de Nijeveldtuin. In zeven maanden tijd hebben zo’n 45 tuiniers een saai grasveld omgetoverd tot een groene oase van 25 moestuintjes. De tuinen zijn een hit. Wanneer de eerste spades de grond in gaan, is de beschikbare ruimte meteen verdeeld. Dertien vrouwen van voornamelijk Marokkaanse en Turkse afkomst krijgen elk een stukje grond in bruikleen dat zij mogen gebruiken zolang zij hun woningen nog niet hoeven te verlaten.

kindertuintjes
Ook de kinderen willen graag een eigen tuintje. Elf van hen delen zes kindertuintjes. De andere veertien kinderen helpen hun moeder of komen af en toe meedoen. Zodra de tuin gezicht krijgt en de zwarte aarde eindelijk verdwijnt onder het loof van uitjes, slakroppen en tuinbonen, neemt de belangstelling verder toe. De 18 oorspronkelijke tuintjes worden onderverdeeld en opgesplitst. Elke snipper grond is in gebruik als tuin.

zachtjes zingen
De tuin geeft het buurtleven buiten een nieuwe dimensie. Een vrouw legt een tapijtje naast de tuin en kijkt toe hoe haar man staat te tuinieren. Een groepje Turkse vrouwen zit graag op de grasbank te kletsen, te handwerken of zachtjes te zingen. De eerste picknicks hebben al plaatsgevonden. Er is veel geoogst. Af en toe verdwijnt er wat of moeten de tuinvrouwen spelende kinderen uit hun tuin wegsturen. Maar dat staat in geen verhouding tot de waarschuwingen die vooraf klinken: “Die tuin wordt gemold,” zo wordt er voorspeld. Zo erg was het niet. Toch hebben de tuin en de tuiniers zich letterlijk een plek veroverd in de openbare ruimte tussen de spelende kinderen en de hangjongeren.

tijdelijk moestuinieren
De tuin is tijdelijk in verband met de bouwplannen voor het woonblok. Volgend jaar kan er in ieder geval nog volop getuinierd worden in de Nijeveldtuin. Juist in deze tussentijd is het buurtinitiatief van extra waarde. Portaal ondersteunt dit dan ook van harte. Net als Gemeente Utrecht, die via het Wijkgroenplan en het programma Briljante ideeën investeren in de kwaliteit van de leefomgeving met inzet van de buurt.

aanjagers willen overbodig worden
Voor de trekkers van het buurtinitiatief zit het werk er bijna op. Ecologisch hovenier Kees van der Laan en Marijke Orthel van Stichting Stadslandbouw Utrecht hebben bij aanvang van het project de ambitie om zich in een jaar overbodig te maken. Zij helpen bij de opzet van de tuin en daarna gaan de bewoners op eigen kracht verder. Inmiddels komen Kees en Marijke al veel minder in de tuin dan de eerste vier maanden. Dan zijn zij er nog wekelijks, Kees vaak meerdere keren per week. Telkens zijn op ‘Nijeveld’ om te bouwen aan de vorm en structuur van de tuin en om de vorming van de tuingroep en een prettige tuincultuur te bege-leiden.

productie & tuinles
Aangezien er onder de volwassenen veel tuinierkennis aanwezig is en de tuinen echt voor productie worden gebruikt, lopen deze goed. Kees en Marijke besteden hun aandacht nu vooral aan begeleiding van de kinderen. Zo nu en dan pakken zij nog een klus op voor de structuur van de tuin of geeft Kees tuinles over seizoensactiviteiten. Zo heeft hij nu winterrogge voor de bewoners dat zij kunnen inzaaien als groenbemester. Het is goed als er af en toe betrokken deskundigen zijn die meewerken aan de tuin.

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten