10 okt Thee-verkiezing & the(e)-ater over thee op Nieuw Rotsoord

TheeOp Dierenweide Nieuw Rotsoord bouwen ze een theehuis en dat zullen we weten ook (sinds kort eveneens via facebook).
“De serre is nog niet klaar, maar dat wil niet zeggen dat we niet al dagelijks verse appeltaart, brownies en
Rotsoord-broodjes hebben”, aldus Angelique Jacobs (beheerder van de kinderboerderij)

thee dus:
Op woensdagmiddag 10 oktober is het helemaal alles thee wat de klok slaat; in het kader van de Kinderboekenweek (thema: ‘Hallo Wereld‘), educatie over gezonde thee & gezond gewicht, ‘thee-ater‘ door Het Filiaal, thee-verkiezingen én uiteraard voor pret & plezier.

TheehuisNieuwRotsoordschets-aanbouwUit allerlei smaken, wordt bij Nieuw Rotsoord  de thee gekozen die daar de komende jaren geschonken zal worden: de ‘Rotsoord Thee’.
Het programma begint om 15:00 uur en de toegang is gratis.

(Update 10/10: Kinderen uit groep 3 van de St Jan de Doper-school, zie hieronder, hebben gewonnen! De door hen ontwikkelde nieuwe theesoort (‘geheim’ ingrediënt: kardemom) zal een jaar lang als Rotsoordthee op NR geschonken worden.)

voorproevende hond
Het Filiaal speelt  voorafgaand aan de verkiezing De Hond en de Keizer, het (bijna) waargebeurde verhaal over de ontdekking van thee.  In het oude China werkt een hond als keizerlijke voorproever. Maar plots wordt de keizer ernstig ziek en de hond verbannen naar het Donkerste Bos.  Daar, als de hond geen tranen meer over heeft, gebeurt er iets wonderbaarlijks… 
Ramses Graus vertelt het verhaal en wordt begeleid op saz en zingende zaag door Reint van den Brink.

TheaterNieuwRotsoord10oktFoto3Poppetjedrumstickstheesmaak-contest
Gezond leven betekent ook: gezond drinken. Thee van fruit, specerijen en kruiden is minstens zo lekker als frisdrank. En veel gezonder! In veel culturen bestaan oude verhalen over thee en worden mooie, oude ceremonies gebruikt om thee te schenken. Samenwerkende partijen in de wijk organiseerden een project rondom smaak, proeven, ruiken en bedenken voor leerlingen van St. Jan de Doper en de Blauwe Aventurijn.

lievelingsthee
Op school gingen de kinderen lezen over thee en lekker eten. Op Nieuw Rotsoord maakten de leerlingen later met planten, kruiden en fruit uit verschillende werelddelen hun eigen lievelingsthee. Uit TheaterNieuwRotsoord10okt2012foto1alle nieuwe smaken wordt dus  woensdag DE ‘Rotsoord Thee’ gekozen.

thee gezonder dan sap
Op een leuke en laagdrempelige manier hebben de leerlingen zo geëxperimenteerd met smaak en hebben zij ontdekt dat thee, gemaakt van fruit en specerijen, net zo lekker (maar gezonder) kan zijn dan allerlei sapjes. Dat laatste is belangrijk, want veel kinderen drinken sap en frisdrank om de dorst te lessen. Uit recent onderzoek bleek onlangs echter nog eens dat dat niét gezond is.

TheaterNieuwRotsoord10okt2012foto2PopGitaardikker door zoete drankjes
Basisschoolleerlingen die tijdens genoemd onderzoek dranken met suiker hadden gedronken, waren na een jaar meer aangekomen dan de leerlingen die dranken zonder suiker hadden genuttigd. In plaats van zoete dranken, kunnen kinderen beter water uit de kraan drinken. Of thee (zonder suiker natuurlijk!)
Kinderen laten ervaren dat de gezonde keuze ook lekker kan zijn, is onderdeel van de JOGG (‘Jongeren Op Gezond Gewicht’)-aanpak in Hoograven. Deze actie is gericht op jeugd én hun ouders. Informatie: gezondgewicht@utrecht.nl.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten