“De smaak van thee” – Een samenwerkingsproject rond de kinderboekenweek

Thee als alternatief voor sap

“De smaak van thee” – Een samenwerkingsproject rond de kinderboekenweek

De Alliantie cultuurparticipatie Zuid grijpt het thema van de Kinderboekenweek, “Hallo Wereld” aan om kinderen uit Hoograven te laten experimenteren met de smaak van thee.

Met een project rondom proeven, ruiken en bedenken gaan leerlingen van de St. Jan de Doper en de Blauwe Aventurijn aan de slag met het maken van hun eigen thee. Dit doen ze bij Kinderboerderij Nieuw Rotsoord, met planten en kruiden uit de tuin en met exotisch fruit.

Op een leuke en laagdrempelige manier kunnen de leerlingen zo experimenteren met smaak. Ook kunnen zij ervaren dat thee, gemaakt van fruit, specerijen en kruiden net zo lekker kan zijn als allerlei sapjes. Bovendien is het veel gezonder. En dat laatste is belangrijk, want veel kinderen drinken sap en frisdrank om de dorst te lessen. En dat dat niet gezond is, bleek onlangs nog uit een onderzoek. Door geen dranken met suiker te drinken, zoals sap en frisdrank, kan overgewicht worden tegengegaan. Kinderen die tijdens het onderzoek geen dranken met suiker dronken, waren na een jaar 1 kilo lichter dan de kinderen die dat wel deden. In plaats van zoete dranken, kunnen kinderen beter water uit de kraan drinken. Of thee.

Kinderen laten ervaren dat de gezonde keuze ook lekker kan zijn, is onderdeel van de JOGG aanpak in Hoograven. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. De aanpak is gericht op jeugd en hun ouders. Doel is om een beweging op gang te brengen waarmee gezonde voeding en bewegen aantrekkelijk en makkelijk worden gemaakt. Samenwerking tussen partijen is daarbij een belangrijk middel.

“De smaak van thee”, ontwikkeld door Brede School Hoograven, Kinderboerderij Nieuw Rotsoord, Bibliotheek Utrecht de Vrede van Utrecht en JOGG Hoograven, is een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking. Het laat zien dat je op een laagdrempelige en subtiele manier aandacht kunt besteden aan gezonde en lekkere alternatieven voor sap en frisdrank.

Hopelijk kiezen kinderen en hun ouders na dit project wat vaker voor een kopje thee. Zonder suiker natuurlijk!

Uit al de ontwikkelde smaken, wordt bij Kinderboerderij Nieuw Rotsoord op 10 oktober a.s. de thee gekozen die daar de komende jaren geschonken zal worden: de ‘Rotsoord Thee’. Het programma begint om 15:00 uur en de toegang is gratis.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten