Mogelijke ‘levende groene’ fietsbrug over de Vaartse Rijn naar (tijdelijke) gebouwen Noord en Zuid op het DeTrip-terrein

groene brug R Lubbers

Op 2 oktober plaatste de in Rivierenwijk wonende architect Richèl Lubbers een tweet (“Schets brug #Rivierenwijk #Rotsoord in #Utrecht. Met verblijfsplek op steiger zoals bij #Lombok”) plus bovenstaand plaatje, waarop dus de Vaartse Rijn te zien is. Huh?

Hieronder (beetje scrollen) geeft Lubbers in (gelukkig) véél meer lettertekens, tekst en uitleg over zijn bewonersinitiatief; een nog verder te ontwikkelen plan voor een ‘levende groene’ fietsersbrug over de Vaartse Rijn (t/o Croesestraat naar het De Trip-bouwterrein) als onderdeel van een dito fietsroute.

tijdelijke Trip
Eerst even tussendoor een zijpaadje, want aan die overkant (vanuit de Jutfaseweg gezien), op het De Trip-terrein, zijn ook allerlei ontwikkelingen gaande. (Momenteel zijn er archeologen actief). In februari 2013 moeten er twee tijdelijke prefab-gebouwen met woningen en bedrijfsruimtes verrijzen: waarin o.a Café Klein Berlijn én een slijterij komen.

lego-modelLegoDeTripMetLogo

Digitale media-designer Bas Verweij gaat in ‘Gebouw Noord’ (naast Tivoli de Helling) een werkruimte van 36m2 betrekken. Op de foto ziet u een door Verweij geknutselde lego-versie van het toekomstige bouwwerk. “Uiteraard wordt het allemaal iets anders, maar de verhoudingen kloppen wel min of meer”.
‘Gebouw Zuid’ komt in de buurt van de hierna beschreven -nog fictieve- groene brug:

bewonersinitiatief brug
(Richèl Lubbers:) Als bewoner van Rivierenwijk heb ik gepleit voor een langzaam verkeersroute tussen kop van Rivierenwijk en Tolsteeg. Rivierenwijk is de meeste ‘stenige’ wijk van Utrecht, en staat zelfs in een top 10 lijstje van wijken met gebrek aan groen. Ik woon in de Croesestraat en het valt me op dat deze straat veel wordt gebruikt als fietsroute vanaf Centraal naar Tolsteeg en Hoograven. Wie kent deze straat (met de grappige luikenhuisjes).niet?   Dat zijn mensen die niet fietsen hoogstwaarschijnlijk.

Locatie2 Mogelijke brug Vaartse Rijnwaarom een brug?
Door een brug te maken over de Vaartse Rijn ter hoogte van de Croesestraat, aansluitend op de straat naast het Tripterrein (Heuveloord en/of nieuwe straat), ontstaat er een lange stoplichtarme fietsroute, vanaf Centraal naar Oost – en via Tolsteeg naar de sportvelden Kampong Hellas etc…
Een geweldige kans om het groen van Rotsoord meer gebruikers te geven. Nu moet ik met mijn kinderen 900 meter lopen, met die brug nog maar 250 meter. Ook wordt het park bij Tolsteeg bereikbaar voor Rivierenwijkers.

waarom een levende brug?
In het kader van het ‘Wijkgroenplan Zuidwest‘ heb ik afgelopen dinsdag 2 oktober 2012 dit plan gelanceerd op een bewonersbijeenkomst voor de gehele Rivierenwijk (in ’t Strandpaviljoen).  Een brug met levend groen zou mooi passen in het thema wijk-groen-plan. (als architect heb ik ooit een zwembad gebouw ontworpen met een levende gevel (http://www.bytr.nl/nl/projecten/sportplaza-mercator/groen )

Locatie De Trip Prefabdrijvend parkje
Aan de overkant is de zonoriëntatie perfect. Hier zou een drijvend parkje kunnen komen, een afgemeerde ponton met bomen, gras en vlonder, die aansluit op de nieuwe brug. Deze vlonder wordt daarmee dan het eerste publieke parkje met verblijfskwaliteit in de kop van de Rivierenwijk. (Hoewel strikt genomen dat bij Rotsoord/Tolsteeg hoort). Vergelijk het met de stenen vlonder bij de Muntkade (Lombok), daar duiken op een mooie dag tientallen mensen het water in.

status:
De reacties van medebewoners op de avond waren enthousiast. Ik had ook als voorbereiding enkele kleine schetsjes gemaakt, het ontwerp is nog niet klaar. Daar hebben we tot 1 november de tijd voor. Dan moeten ook handtekeningen verzameld zijn.

Rotsoord, Tolsteeg en Hoograven
Deze brug is ook waardevol voor Tolsteeg en Hoograven, want de fietsroute naar de Croeselaan wordt daardoor stoplicht armer en voor bepaalde bewoners wel 500 meter korter. Het zou mooi zijn als dit initiatief ook steun krijgt vanuit deze wijken. Binnenkort kan er gestemd worden op de plannen. Dan laat ik graag nog wat me horen. Ik heb dan waarschijnlijk ook wel beter beeldmateriaal.
(Wordt vervolgd dus)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten