2 x Volle bak (totaal 160 mensen) bij info-avonden over zonnepanelen en sedumdaken in Hoograven en Lunetten

VolleBakBlauweAventurijninfoavond hoograven 24 sept 2012

De informatieavonden van het bewonersinitiatief Hoograven en Lunetten Duurzaam! op 24 september en 1 oktober 2012 waren een groot succes. Maar liefst 160 wijkbewoners kwamen er op af. De experts van Energie-U en De dakdokters gaven ruim informatie over de toepassing op het eigen dak. Daarbij kon men zich inschrijven voor verschillende pakketten: zonnecollectoren, sedum of een combinatie.

(Kanttekening dd 4/10/12 bij het volgende verhaal: inmiddels hebben Samsom & Rutte dus een  ‘Herfstakkoord’ gesloten; onderdeel daarvan is het schrappen van € 155 miljoen aan duurzaamheidsmaatregelen. Ad de Regt: “Voor zonnepanelen geldt een rijkssubsidie (15% op materiaal) en die kan wellicht geraakt worden, maar de 50% op de sedumdaken (op alle kosten) is van de gemeente en die blijft dan wel”).

BarnsteenSedumDakisolatie & verkoeling
Zo zorgt een sedum(=vetplantjes)dak zomers voor een verkoeling in huis en verlengt het de levensduur van het dak. Maar het absorbeert ook fijnstof en buffert de waterafvoer,  waardoor de gemeente zelfs op daken van vanaf 5m2 een subsidie geeft 50% (met een max. van € 30,-). Zo wordt het zelfs interessant om er een schuurtje of uitbouw mee te beleggen en zeker als je het samen met de buren doet.

 

 

opgewekt bespaarpotje
En wat de zonnepanelen betreft werd met een berekening getoond dat het opwekken van je eigen energie nu al goedkoper is dan de kw’s van je energieleverancier te betrekken. Toch zijn niet alle daken geschiktvoor deze beide toepassingen. Maar op deze avond konden de aanwezigen daarvan voor zichzelf een redelijke inschatting maken.

GroenDakFlyerVK1Plaatje50% respons
Ruim de helft tekende zich in voor een van de pakketten van deze wijkactie. Toch komt er in alle gevallen een expert langs om het dak en de situatie op zijn geschiktheid te beoordelen.

800 m2 sedum
In de  Barnsteenlaan in Tolsteeg staat een flatgebouw waarop sinds november 2011 een groen dak met 800m2 sedum ligt. De bewoners zijn er blij mee.

Heeft u zèlf alsnog belangstelling hebben om met deze actie mee te doen? Dan kunt een mail sturen aan de Initiatiefgroep Hoograven en Lunetten Duurzaam!: ad.deregt@planet.nl.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten