2013: strakke muziektent De Klanksteen op Tolsteegplantsoen

MuziektentMetDakArtistImpressionEr is de afgelopen jaren veel gebeurd, georganiseerd, vergaderd en gedaan rond de muziektent in Tolsteeg. Welke muziektent? De Muziektent op het Tolsteegplantsoen (inmiddels De Klanksteen gedoopt) die er dus ècht gaat ècht komen in 2013; dankzij een heleboel mensen én De Belastingbetaler. Maar het begon een aantal jaren geleden met een visioen van de aan het plantsoen woonachtige Coby van Ouwerkerk (filmpje).

MuziektenttZonderDakArtistImpressiongestaag gestalte
Zoals Coby in het filmpje ook vertelt, keek ze ooit naar de (groene) ‘strand’-ligstoelen en dacht aan het Lepelenburg(plantsoen), alwaar dit type parkmeubilair ooit voor ’t eerst in Utrecht stond. En wie het Lepelenburg voor de geest haalt denkt weldra ook aan de muziektent die daar staat. Toen kreeg Coby een briljante gedachtenflits: wat zou het leuk zijn als er ook een muziektent kwam op het Tolsteegplantsoen! Plan ingediend bij het adviesteam Briljante Ideeën voor Hoograven en daarna kreeg het visioen gestaag steeds meer gestalte.

TolsteegplantsoenVanBovenAf

beheergroep
De familie Ouwerkerk heeft het er maar druk mee; zo heeft zoon Ivan (multi media vormgever van beroep) een ontwerp gemaakt van een moderne muziektent “helemaal in harmonie met de omgeving”, dat later door een architecte is uitgewerkt. Verder heeft men een beheergroep van buurtbewoners (deklanksteen@gmail.com) opgericht, die zich in de toekomst o.a. over de programmering zal buigen, maar bijvoorbeeld ook zal waken dat muziektent heel blijft. (Het muziekpodium mag natuurlijk geen hangplek van vernielzuchtigen worden..)
(Mocht u ook mee willen doen of ideeën hebben; mail de Beheergroep van De Klanksteen!)

MuziektentdakhelicopterviewdetailmettrapjesRietveld-kleuren
Niet alleen qua naam sluit de toekomstige muziektent aan bij de edelstenen-straatnamen in de buurt, maar ook qua degelijk strak ontwerp met primaire kleuren (rood, geel, blauw), waar ook Gerrit Rietveld (als lid van de kunstbeweging De Stijl) een liefhebber van was. (Zoals bekend was Rietveld in de jaren 50 de architect van woningblokken in o.a. Saffierlaan, Topaasaan, Toermalijnlaan en andere straten in Tolsteeg).
De Klanksteen komt vlakbij het speeltuintje en het (bol)kunstwerk te staan, aan het eind van een nieuw ietwat omhoog glooiend paadje. Aan de andere zijde van de nieuwe muziektent komt een soort trapje. Onder de tent komt een kelder waar wat materiaal, zoals het tentdoek in de winter en evt stoelen, kan worden opgeslagen.

ooit in Utrecht
Wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren wat betreft muziek en evenmenten (en door wie) in en om muziektent De Klanksteen moeten we afwachten. (Kamerorkestje buiten? Fanfare? Koor? Bandje? Volkszangers?) Maar muziektenten zijn van alle tijden (en wijken) in Utrecht (zoals onlangs bijvoorbeeld nog bleek tijdens het Uitfestival 2012).
Hieronder voor de lol een aantal (Utrechts Archief-)foto’s van (op één na verdwenen) Utrechtse muziektenten:

MuziektentLucasbolwerk1882

MuziektentVredenburg1891 MuziektentNieuweroord1908besneeuwd MuziektentOranjeparkWijkC1920-25 MuziektentLucasBolwerk1930AquarelAPol MuziektentNeude1947UtrArchief MuziektentBakkersbrug1973 MuziektentLepelenburg1985ToneelgroepWijkC

 

 

 

 

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten