19/9 start in Hoograven betaalbare cursus ‘Gezond Gewicht’ voor vrouwen (€20 voor 13 weken)

Gewoon eten, geen honger en toch afvallen met de cursus “Gezond gewicht”

GezondGewichtWeegschaal-Help“Eigenlijk kan ik gewoon eten, heb ik geen honger en toch val ik af”
Er zijn heel wat mensen die om gezondheidsredenen een paar kilo kwijt moeten raken. De diëtist is echter voor velen bijna onbereikbaar geworden door de bezuinigingen in het basispakket. Voor die mensen is de cursus gezond gewicht mogelijk een betaalbaar alternatief.

GezondgewichTCursusVoor mensen die af willen vallen op een gezonde manier is er een betaalbare cursus. Voor maximaal €20,- worden de deelnemers 13 weken lang begeleid door een aantal deskundigen om een gezonder beweeg- en voedingspatroon aan te leren. 19 september* start in Hoograven de cursus Gezond gewicht voor vrouwen die willen afvallen. (*Om 9.00 uur in buurthuis Ravelijn, Hooft Graaflandtstraat 2A.

De cursus wordt georganiseerd door het wijkgezondheidswerk van de GG&GD, in samenwerking met fysiotherapie, Portes en een diëtiste van Carijen. Zij staan garant voor een goede kwaliteit. De afgelopen 6 jaar leert dat dit programma werkt!

blij verrast
Deelnemers reageren blij verrast als ze merken dat ze met kleine aanpassingen in hun eetpatroon, hun voeding gezonder én minder calorierijk kunnen maken. In combinatie met twee keer per week sporten vallen de meeste deelnemers geleidelijk af en is de kans op een jojo-effect klein.

GezondFruitgezonder eten
Een diëtiste van Carijen verzorgt wekelijks bijeenkomsten, waarbij naast kennisoverdracht over gezonde voeding veel aandacht is voor de praktische toepassing zoals het gezonder koken, gezondere tussendoortjes en gezonder boodschappen doen. Dit laatste in de vorm van een supermarktrondleiding. Ook staan we stil bij de invloed die emoties kunnen hebben op het eetgedrag.

iedereen kan meedoen
Daarnaast gaan de deelnemers twee keer per week sporten met elkaar. De fysiotherapeut  bewaakt steeds of het sportgedeelte verantwoord is voor iemand. Immers veel deelnemers hebben gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, diabetes, pijn in de gewrichten of andere klachten. In principe kan iedereen meedoen met de cursus. Bij twijfel wordt iemand verwezen naar zijn huisarts en soms is een behandeling van de fysiotherapeut noodzakelijk.

gezondgewichttabelonderlinge steun
In de 6 jaar dat we het programma organiseren, zien we dat bijna alle deelnemers zich na 3 maanden fitter voelen, minder moe zijn, minder pijnklachten hebben en regelmatig minder  medicijnen nodig hebben na afloop. Veel deelnemers blijven ook na afloop sporten. Ze hebben er duidelijk plezier in gekregen. De onderlinge steun en de gezelligheid in de groep maakt dat er nauwelijks deelnemers afhaken. Men stimuleert en steunt elkaar, dat is echt bemoedigend.

gezondheidsrisico
Het aantal mensen met overgewicht neemt de laatste jaren onder alle bevolkingsgroepen toe. In Utrecht kampt gemiddeld 1 op de 3 volwassen inwoners met overgewicht, bij sommige GezondHoogravenLogogroepen is dat meer dan 50 %, zo blijkt uit de resultaten van de gezondheidspeiling van de GG&GD  (2010).
Overgewicht vormt een ernstig gezondheidsrisico. Het kan het ontstaan van diverse aandoeningen bevorderen zoals gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Overgewicht ontstaat als gevolg van een verstoorde balans tussen energie-inname en energieverbruik. Met andere woorden: we eten meer dan we met beweging verbranden en wat niet verbrand wordt, slaan we op in de vorm van vet.

Meer informatie en aanmelding: wijkgezondheidswerk GG&GD: Sandra van Iersel , tel. 0627742780 of s.van.iersel@utrecht.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten