U.S.R. “Triton” en A.U.S.R. “Orca” trots op hun roeiers

Afgelopen week was het een drukte van belang aan de roeibaan van Dorney Lake. Dit speciaal aangelegde meer voor de roeisport en eigendom van Eton College, waar zowel prins William als prins Harry naar toe gingen, was het strijdtoneel voor het roeien op de Olympische Spelen 2012. Resultaat voor de Utrechtse roeiers is een bronzen medaille. Nu alle races zijn gevaren, kijken de Utrechtse Studenten Roeivereniging “Triton” en de Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging “Orca” – beide uit Hoograven –  met trots terug op de races van hun leden.

Roeier Sjoerd Hamburger (Orca) in de mannenacht, stuurvrouwe Anne Schellekens (Triton) en roeisters Roline Repelaer van Driel (Triton) en Claudia Belderbos (Orca) in de vrouwenacht, roeier Kaj Hendriks (Triton) in de mannen vier-zonder en roeister Inge Janssen (Orca) in de dames dubbeltwee. 

Op 2 augustus was het aan de Vrouwen Acht om een eremetaal voor Nederland binnen te halen. Tijdens een spannende race werd al gauw duidelijk dat een plak er wel in zat, de vraag was alleen van welke kleur. Uiteindelijk kwamen de vrouwen als derde over de finish in een tijd van 6:13.12. Goed voor een bronzen medaille. Eerder deze week moesten de vrouwen zich via een herkansing plaatsen voor deze zinderende finale. Hierbij waren meerdere prominenten uit de Nederlandse sportwereld aanwezig, waaronder oud-voorzitter van het NOC*NSF Erica Terpstra.

Sjoerd Hamburger en zijn mannenacht wisten zich in de herkansing te plaatsen voor de finale. Deze werd verroeid op 1 augustus. Na een bizar spannende finale grepen zij uiteindelijk net naast de medaille. Minder dan een seconde verwijderd moest de Holland Acht met hun tijd van 5:51.72 uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. 

Kaj Hendriks en zijn ploeg startten in het zware vier zonder veld. Dit houdt in dat er geroeid wordt zonder stuurman. In hun series wisten ze zich steeds direct te plaatsen. Tijdens de race voor de halve finale wist het bestuur van de Utrechtse Studenten Roeivereniging de Britten op de tribune op de ‘Nederlandse’ hand te krijgen en mee te juichen voor de Hollandse roeiers, de Britten hadden zich op dat moment al geplaatst. Op 4 augustus mocht de ploeg de finale starten. Na een goede start bleef de Nederlandse ploeg de eerste 500 meter goed bij. Helaas konden ze dit niet de gehele 2 kilometer volhouden en moesten ze het doen met een nette vijfde plek in een tijd van 6:14.78.

De Dames Dubbeltwee, met daarin Inge Janssen, heeft zich pas een paar maanden geleden geplaatst voor de Spelen. In de series ging de twee als vierde over de finish. In de herkansing hebben de dames zich geplaatst voor de B-finale. Uiteindelijk vaarden zij in 7:29.57 naar de finish. Ze hebben hiermee een achtste plaats behaald, wat echt ontzettend knap is gezien de korte voorbereidingstijd van het tweetal. 

 

Tijdens de huldiging in het Holland Heineken Huis van de vrouwen acht was het dan ook een enorm feest. De verenigingsvlag van Triton werd met trots op het podium gedragen door zowel stuurvrouwe Anne Schellekens als Roline Repelaer van Driel. Claudia Belderbos werd toegejuicht door zo’n 45 verenigingsgenoten. Daarna werd er traditiegetrouw door beide verenigingen bij een overwinning het verenigingslied ingezet en galmde in het Holland Heineken Huis meerdere liederen door elkaar. Aansluitend werd er afgesloten met de klassieker “We are the champions”.

 

U.S.R. “Triton” is een 131 jaar oude Studenten Roeivereniging met 700 leden. Deze roeivereniging biedt studenten de mogelijkheid om op hoog niveau de roeisport te beoefenen. A.U.S.R. “Orca” bestaat 41 jaar en kent eenzelfde ledenaantal en ambitie. 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten