Bewoners Tolsteeg eten straks uit eigen moestuin

Woonzorgcentrum Tolsteeg aan de Saffierlaan krijgt een eigen moestuin. Die moet bewoners niet alleen de gelegenheid bieden om te tuinieren, maar moet ook nog wat opleveren voor het complex….De gewassen uit de tuin zullen bijvoorbeeld in de dagelijkse maaltijden worden verwerkt. Het centrum zoekt nog naar vrijwilligers, vooral uit de buurt, die willen meehelpen met het inrichten en onderhouden van de tuin.

De tuin, nu nog in aanleg, komt op het binnenterrein aan de voorzijde van het complex. Er zal van alles worden geteeld: groenten, fruit, kruiden en bloemen. Niet alleen omdat het mooi of leuk is, maar ook om er iets mee te doen. Er kan bijvoorbeeld verse peterselie uit eigen tuin geserveerd worden bij de aardappelpuree in de avondmaaltijd. Of thee van de kruiden worden gedronken en in het winkeltje van het complex zijn straks verse bloemen, ook uit eigen tuin, leverbaar. Voor bewoners komen er thema-avonden over koken met kruiden en workshops over hoe je thee, olie of zalf kunt maken met de kruiden. Zodat ze er ook zelf mee aan de slag kunnen. Andere ideeën zijn viooltjes eten of een cake bakken van lavendel.

Behalve voor consumptie zal de tuin ook gebruikt worden voor allerlei activiteiten in de zomer als t’ai chi, een high tea party of een barbecue. Maar ook op een gewone dag kunnen bewoners er wandelen tussen de bloembedden en fruitbomen of zitten op een van de bankjes.

Wat de rol van de tuin in de maaltijden betreft, begint men vooreerst op kleine schaal met kruiden uit de tuin. De tuin zit tenslotte nog in de opstartfase. “Alles wordt op dit moment aangeplant”, zegt Marjolein van der Meer, teammanager welzijn op Tolsteeg. Vooralsnog wordt er ook gedacht aan appels voor een appeltaart en jam van eigen aardbeien.

Grootschaliger gebruik van de tuin voor de dagelijkse maaltijden, zoals aardappelen uit eigen tuin, wordt zeker niet uitgesloten – “dat zou prachtig zijn” – maar kan wel pas op langere termijn. De mogelijkheden hiertoe gaat men verder onderzoeken. De koks van het restaurant krijgen in elk geval al een cursus in hoe de eigen producten bij de maaltijd te gebruiken.

Niet alleen de bewoners van het woonzorgcentrum behoren tot de doelgroep, ook de bewoners van aanleunwoningen en andere buurtbewoners. “Het is ook een soort ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk”, zegt Van der Meer. De huidige betrokkenen komen voor de helft uit het complex en voor de helft van buiten. Er wordt over gedacht om ook kinderen van omliggende basisscholen erbij te betrekken in het kader van de zogenaamde ‘smaaklessen’, want veel kinderen weten niet meer waar groenten vandaan komen.

Tolsteeg is het eerste complex, waar een dergelijke tuin wordt ingericht, maar overwogen wordt het idee ook bij de andere complexen van de AxionContinu-groep in te voeren.

Om de tuin verder te laten uitgroeien tot een ware ontmoetingsplek voor de buurt is de Tuinclub Tolsteeg nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het inrichten en in stand houden van de tuin. Deelnemers krijgen een tuincursus aangeboden en worden begeleid door een ecologisch hovenier. Geïnteresseerd? Dan kunt u contact opnemen met Marjolein van der Meer op 030-2567567 of: mvandermeer@axioncontinu.nl

 

Bron: www.dichtbij.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten