Vlaaien op de Neude

Op 23 juni wordt tijdens de eindmanifestatie van de Dag van de Architectuur het boek ‘Vlaaien op de Neude, 2000 jaar stadslandbouw en voedsellandschap in Utrecht’ gepresenteerd. Het boek, dat bestaat uit een rijkdom van historisch materiaal, schetst een nieuw beeld op de stad Utrecht, waarin voedsel lange tijd op vele plekken zichtbaar was. Het thema van dit boek leeft sterk in de stad. Op diverse plekken starten initiatieven met stadslandbouw. Discussies hierover worden in tal van groepen gevoerd. Dit boek biedt een nuttig historisch referentiekader voor de dynamiek van stadslandbouw op dit moment.

De eerste 2 exemplaren van ‘Vlaaien op de Neude’ worden rond 15.45 uur door auteur Frank Stroeken aangeboden aan de Engelse schrijfster Carolyn Steel (‘Hungry City’) en aan wethouder Gilbert Isabella van Utrecht. De manifestatie van de Dag van de Architectuur waar het boek wordt gepresenteerd, vindt plaats van 15.30 tot 17.45 op het CAB terrein, bij station Zuilen. Locatie: NUtrecht / CAB Rondom 90aa. Meer informatie via www.aorta.nl.

 

Inhoud

‘Vlaaien op de Neude’ toont de historische verbondenheid van de stad Utrecht met zijn voedsel. Het laat zien waar Utrechters door de eeuwen heen voedsel verbouwden en waar zij hun groenten en vlees vandaan haalden. Hoe zag het voedsellandschap van de stad eruit? Wat zag en wist de Utrechter van het graan, de groenten en de dieren die hij at? Kwamen die uit de buurt of van andere continenten?  

Over voedsel wordt veel geschreven maar over zijn historische verhouding met de Nederlandse stad is nog weinig gezegd. Het landschap van Utrecht is tweeduizend jaar lang gevormd door voedsel. Veel daarvan is nog zichtbaar, bijvoorbeeld in de namen van straten en pleinen die verwijzen naar de varkens op de Varkensmarkt, de appels in de Donkere Gaard en de verkopers op de Bakkersbrug. Nog steeds speelt voedsel overal in de stad een rol: plekken waar mensen het telen, waar het wordt aangevoerd, waar je het koopt en waar het wordt klaargemaakt. Het boek toont vele beelden van vroeger en nu en beschrijft ook recepten die een andere kijk van onze voorouders op voedsel verraadt.

 

Bedoeling makers

Met dit boek willen de makers, inspirerend en serieus, bijdragen aan discussies over stadslandbouw, die door velen gevoerd worden. Vertrouwdheid met het voedsellandschap van vroeger en van nu is het begin om op een frisse manier na te denken over het voedsellandschap van de toekomst. Daar wil dit boek aan bijdragen. Dit boek is geschreven door Frank Stroeken, landschapsarchitect. De kaarten zijn gemaakt door stedenbouwkundige Robert Arends. Beiden werken bij het bureau Terra Incognita, dat te vinden is op Rotsoord. Foto’s en prenten komen van het Utrechts Archief.

 

Praktisch

‘Vlaaien op de Neude. 2000 jaar stadslandbouw en voedsellandschap in Utrecht’ wordt uitgegeven door Terra Incognita stedenbouw en landschapsarchitectuur te Utrecht.

ISBN: 9789090268675. Het boek heeft een markant formaat, 20×24 cm en bestaat uit hoogwaardig 120 grams papier in een genaaide paperback.

Het boek wordt vanaf 23 juni o.a. verkocht door de betere boekhandels in Utrecht, bij het Utrechts Archief en via internet. De prijs bedraagt €19,75.

Info over verkoop en bestellingen: www.terra-i.nl of frank@terra-i.nl.

Voor overige informatie kunt u ook bellen: 0302513023 of 06 52159139.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten