Winst eerste thuiswedstrijd (scrimmage) Dom City Dolls (DCD)

Sporthal Hoograven

Half maart was het voortbestaan DCD onzeker door de sloop van de Veemarkthallen. De club werkte al bijna twee jaar keihard, om Roller Derby in Nederland op de kaart te zetten. Eind maart werd duidelijk dat de sporthal “Hoograven” de nieuwe trainingsomgeving werd. Afgelopen zaterdag was de eerste wedstrijd van de Dom City Dolls, in de uitnodiging stond ‘Welcome to the Dollhouse’. Het was mij al snel duidelijk dat de dames niet spellen met poppen.

Dom City Dolls4

 

 Voor de scrimmage werd met behulp “Fresh Meat” de spelregels gedemonstreerd. Roller derby is een full contactsport op traditionele quad rolschaatsen, die vaak enkel door dames wordt beoefend. Het spel wordt gespeeld door twee teams die tegen elkaar strijden op een ovale track. De bedoeling van het spel is dat een speler van het ene team, de spelers van het andere team inhaalt. De spelers mogen hun tegenstanders daarbij hinderen. Een officiële derbywedstrijd (of bout) duurt 60 minuten en bestaat uit 2 periodes van 30 minuten. Elke periode wordt nog eens verdeeld in jams van elk 2 minuten. Een jam is de race tussen 2 teams waarbij punten gescoord kunnen worden. Tussen elke jam zitten 30 seconden om de speelsters te hergroeperen.

Dom City Dolls

Aan een wedstrijd mogen 14 dames per team deelnemen. In elke jam mogen daarvan 5 speelsters participeren: 3 blockers, 1 pivot en 1 jammer.

Blocker: Blockers hebben een defensieve taak en spelen een belangrijke rol in het bepalen van het pack (pack: zie verder). Ze proberen de jammer van het andere team te hinderen en mogen hun eigen jammer helpen. Een blocker kan geen punten scoren.

Pivot: De pivot draagt een gestreepte helmmuts. Zij bepaalt het tempo en communiceert met de blockers die rond haar schaatsen. De pivot is een blocker met een extraatje: in bepaalde gevallen mag de pivot de positie van de jammer overnemen waardoor zij punten kan scoren.

Jammer: De jammer is herkenbaar aan de helmmuts met de ster. Zij is de enige die punten kan scoren, tenzij zij haar ster doorgeeft aan de pivot.

Dom City Dolls3

De tegenstanders waren een samengesteld team vanuit Groningen en Enschede skaters, die de wedstrijd onder de naam “The Blendits” speelde. In het begin kwamen de thuisspelers snel op achterstand. Maar snel werd door de DCD-speelsters een aanval ingezet. Het was voor mij de eerste keer dat ik deze sport live aanschouwde. Mede hierdoor was de puntentelling onduidelijk. Maar zag voor de rust de jammer(s) van de DCD continue door het blok breken, en zag de punten snel oplopen. De ruststand was riant en gunstig voor de DCD. Helaas kon ik door omstandigheden de tweede helft niet meer volgen. Maar wat ik begrepen heb is de eindstand 148 – 132 voor de Dom City Dolls geworden.Dom City Dolls2

 

Kortom het was een ideale gelegenheid om de sport en Dolls beter te leren kennen. Ik zal zeker de site en facebook-pagina in de gaten houden voor de volgende wedstrijd.

www.domcitydolls.com & www.facebook.com/domcitydolls


Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten