Dag van de schuur: Rotsoord zet de schuurtjes open!

Zaterdag 16 juni is het schuurtjesdag tijdens de Biënnale voor Social Design in Utrecht. De cultuur van de schuur staat die dag in de wijk Rotsoord centraal: er wordt gerepareerd, gemaakt, gedroomd en gewerkt. Publiek wordt uitgenodigd om samen met professionele ontwerpers, gepassioneerde hobbyisten en betrokken buurtbewoners te ontdekken waarom schuurtjes zulke geweldige plekken zijn, en meer aandacht verdienen.

 

Schuur als centrum van hyperlokale economie

“Ach, het heeft niet zo veel om het lijf. Ik doe er af en toe maar wat”, of “ik bewaar ’t allemaal, want je weet niet op welk moment ’t van pas komt, toch?” 
Het zijn de meest gehoorde reacties van wijkbewoners op de vraag wat ze in hun schuurtje doen. Toch worden in deze uit het straatbeeld onttrokken, vaak zelf verbouwde en rommelige gebouwtjes handelingen verricht en spullen bewaard die in de toekomst wel eens de levensader van de wijk kunnen blijken.

De schuur is het centrum van de hyperlokale economie, of zou dat tenminste kunnen zijn. Steeds vaker dient de schuur slechts als opslagplaats voor tuinmeubilair en fiets. Als manifest voor een intensiever gebruik van de schuur als productief en innovatief centrum van de lokale economie zijn er in Rotsoord 4 schuurtjes op een grasveld in de wijk geplaatst. Een sterk beeld dat vragen oproept, nieuwsgierig maakt en buurtbewoners en schuren activeert.

 

Repareren, ontdekken & kennis delen

Ter gelegenheid van de Dag van de Schuur landt het Utrechtse Repair Café in de vier Schuurtjes in Rotsoord. Buurtbewoners kunnen samen met lokale reparateurs   kapotte fietsen, schoenen, kleding, speelgoed en elektronische apparatuur herstellen.

Ontwerper Jesse Howard zal demonstreren hoe je zelf met eenvoudige middelen zoals een jampotje, spaanplaat en een Tupperware bakje huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers en mixers kunt maken.

Dima Stefanova toont filmpjes uit haar Know-How Show-How archief, en deelt hoe je limonade en thee maakt van lokaal geplukte bloesems en kruiden. Wijkbewoners met  groene vingers leren ons hoe je de beste tuinaarde kunt maken, en lokale keramisten onderzoeken of de klei die ter plekke uit de grond wordt geschept geschikt is om potten te bakken Ontwerpster Anna Veenstra tekent de kleinschalige activiteiten in de buurt, met de buurt.

Een amateuristisch samengesteld radiostation zal vanuit een van de schuurtjes lokaal uitzenden, en wie kranten over heeft kan hiervan papieren briketten komen persen.

 

De Dag van de Schuur

Datum: zaterdag 16 juni 2012

Tijd: 11.00 – 16.00 uur

Locatie programma: De Schuurtjes op het Viconaterrein (bij de Oranjebrug)in Rotsoord.

De Schuurtjes is een project van Arne Hendriks en Joanna van der Zanden.

Contact: joanna@throwingsnowballs.nl of arnehendriks@yahoo.com

Informatie over Utrecht Manifest, Biënnale voor social design: www.utrechtmanifest.nl

Informatie over het Repair Café utrecht: www.repaircafe.nl/utrecht

Contact: Henny Brouwer: H-Brouwer@xs4all.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten