Utrecht Manifest: Lezingen, Drive In Movie en debat
De komende dagen zijn er in het kader van Utrecht Manifest weer verschillende activiteiten te beleven. Donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) vinden in werkoord Rotsoord lezingen plaats over o.a.de schoonheid van arbeid en kunnen tentoonstellingen bezocht worden. Zaterdag 19 mei verandert de wasstraat van Tankstation Tamoil aan de Briljantlaan in een Drive In Movie, terwijl op zondag 20 mei een debat wordt georganiseerd over warmte in Utrecht (in relatie tot de opwarming van de Aarde).
Donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag)
HELPDESK ROTSOORD maakt overuren!
Een programma met:
Lucas Maasen & Sons (vormgever en zonen) performance en lezing over Furniture Factory; Fransje Killaars (beeldend kunstenaar) over de schoonheid van arbeid; Dingeman Kuilman (Sikkens Foundation/ArtEZ) over handwerk en industrie, en een bezoek aan de tentoonstellingen!
Moderator: Anne van der Zwaag
Programmering: Anne van der Zwaag en Studio Maarten Kolk & Guus Kusters
Locatie: werkoord ROTSOORD, Heuveloord 140, Utrecht.
Neem bus 6 of 8 richting Hoograven/Lunetten, uitstappen bij halte Tolsteegplantsoen. Loop voorbij Tankstation Tamoil, de ingang vind je op de parkeerplaats van restaurant LE:EN.
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Entree: €5,00 – Studenten: €2,50
Zaterdag 19 mei
Drive In Movie – met Popcorn!
Waarom zou je niet een bioscoop en een tankstation samen brengen? Op deze zomerse avond duiken we in de YouTube-wereld van autocult en -glam.
Met de absurde selectie van filmmaker Jokko Voogt en de soepele parkeerservice van de Dom City Dolls.
Locatie: Tankstation Tamoil, Briljantlaan (Wasstraat), Utrecht
Tijd: van 21.30 uur tot 24.00 uur
Duur voorstelling: 30 minuten
Zondag 20 mei
Hotspot Rotsoord – Debat over warmte in Utrecht
Volgens prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving gaat Utrecht de komende 10 jaar groeien naar 400.000 inwoners. Met een groeiende bevolking stijgt ook de temperatuur in de stad. Wat heeft dat voor gevolgen voor leven, werken en wonen in Utrecht?
Stenen kunnen veel warmte opnemen en houden de warmte vaak lang vast. Daarom kan het ’s nachts in de stad tot wel 10 graden warmer zijn dan in het omliggende platteland (Bron: KNMI). Een andere oorzaak van de almaar opwarmende steden zou het gebrek aan groen kunnen zijn. Steden hebben vaak weinig mogelijkheden die hitte kwijt te raken. Dit fenomeen heet ‘Urban Heat Islands’ (UHI).
Wat betekent dit voor Utrecht? Kunnen we wellicht van de hitte gebruik maken voor het verbouwen van (tropische) gewassen of wijn in de stad? Of is die broeierige stad desastreus voor de gezondheid. Zo kan de hitte bijvoorbeeld onze nachtrust ernstig belemmeren en ervaren veel mensen “hitte stress”
Wat zijn of worden eigenlijk de hotspots in Utrecht en hoe maken we die gebieden hitte bestendig?
Vooraf: om 14.30 start een rondleiding door Rotsoord/ Werklandschap EET door curator Ester van de Wiel, vertrekpunt Restaurant LEEN, Heuveloord 140, Utrecht.
Aanvang: 15.30 – 17.00 uur
Locatie: Heuveloord 140, Utrecht (achter restaurant LE:EN)
In samenwerking met: Utrecht Manifest NO. 4, Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht, Rotslab, De Utrechtse Internet Courant