Kapsalon van Kesteren, al 80 jaar een begrip in Utrecht

Kapsalon van Kesteren aan het Smaragdplein viert dit jaar het 80-jarig jubileum en nodigt woensdag 9 mei klanten en buurtbewoners uit voor een kopje koffie en een versnapering.  De kapsalon werd op 7 mei 1932 aangemeld bij het Handelsregister als dameskappersbedrijf. Cees van Kesteren en zijn vrouw Tini bedreven vanuit huis de zaak aan de Abstederdijk te Utrecht. Destijds was het nog een klein bedrijfje maar wel met vooruitstrevende ideeën.

In de voorkamer van het kleine huisje werden de klanten geholpen. In de drukke periode moesten de klanten zelfs op de trap plaatsnemen om te wachten. In de avond moesten alle kinderen dan helpen om alles weer schoon te maken. In de tijd van de oorlog en dus de krapte, werd een wederdienst niet geschuwd. Klanten hielpen dan mee in het huishouden, zorgden voor de negen kinderen en als tegenprestatie werd hun haar dan verzorgd.
In die tijd mocht je niet later doorwerken, mocht er dan toch controle komen en er was nog een klant, dan verliet deze via de achterkamer het huis om via de achtertuin over het spoor te verdwijnen. Na de oorlog goed te hebben doorstaan, groeide het bedrijf in de voorkamer uit zijn jas en verhuisde per 15 augustus 1953 naar de Burgemeester Reigerstraat. Hier was de kapsalon beneden en de woning boven. Langs de slaapkamer werden de klanten begeleid als zij naar de manicure wilden.

Kapsalon van Kesteren is een echt familiebedrijf. Het bedrijf is opgericht door Cees van Kesteren, hij was de kapper en zijn vrouw Tini verzorgde de nagels. Drie van de negen kinderen (Harry, Joke en Ineke) hadden interesse in het vak, haalden de betreffende diploma’s en werkten mee in de zaak. Het bedrijf werd uitgebreid, met vestigingen  op het Smaragdplein (1962) en Hammerskjöldhof (1963). Het gezin met kinderen en kleinkinderen werd steeds groter, waardoor de familiefeesten, zoals Sinterklaas en verjaardagen, in de kapsalon gevierd werden. Doordat Joke trouwde en naar Duitsland verhuisde werd de vestiging aan de Burgemeester Reigerstraat opgeheven. De kapsalon aan het Hammerskjöldhof werd gesloten nadat Cees de respectabele leeftijd van 65 jaar had bereikt.

Alleen de vestiging aan het Smaragdplein bleef bestaan. Na ruim veertig jaar gaven Ineke en Frans Wammes het stokje over aan de kleindochter van Cees, Petra Agterberg-Wammes. Zelfs haar kinderen helpen regelmatig mee in de kapsalon. De kapsalon dient ook andere doelen, zo mag de rolschaatsvereniging op zondag gebruik maken van de ruimte om te trainen voor een NK. De stoelen gaan aan de kant en de kinderen kunnen in de spiegels extra trainen op expressie.

 

Waar het tachtig jaar geleden begon met enkel de dames te voorzien van een mooi kapsel, zijn de werkzaamheden nu uitgebreid richting heren, kinderen, een schoonheidssalon, nagelstudio en een winkel met tassen, sjawls, sieraden, allemaal passend bij het uiterlijk. Op woensdag 9 mei a.s. is er de gehele dag gelegenheid om dit jubileum te vieren onder het genot van een hapje en een drankje.

Kapsalon van Kesteren

Petra Agterberg

Smaragdplein 235

3523 EJ Utrecht

tel. 0302881739

www.kapsalonvankesteren.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten