Kwalitijd! Jonge spruiten & brokkelkaas

Danielle Arets (House of Commons) en Ester van de Wiel (Utrecht Manifest) nodigen u uit voor een serie verkennende gesprekken over Het Nieuwe Werklandschap. Het eerste gesprek is op vrijdag 30 maart en handelt over de invloed van tijd op kwaliteit.

Vers brood, verse koffie en nieuwe aardappelen, hoe korter de tijd tussen  oogst, productie,  aankoop en consumptie, hoe meer kwaliteit we ze toedichten. Aan de andere kant prefereren we voor sommige producten juist lange  rijpingstijden  als het gaat om kwaliteit;  oude  kaas, vintage port of op hout gelegen wijnen winnen het juist van hun jonge broertjes en sommige broden moeten juist een lange rijpingstijd hebben voor het ontwikkelen van een typische ambachtelijke smaak.

Kwaliteit en tijd hebben een innige relatie, zelfs geconserveerde producten ontkomen niet aan het dwingende ritme van de klok. Ingeblikt of geconserveerd lijken ze even in een pauzetijd te staan, zodra ze geopend worden gaat de klok weer tikken. En dan hebben we ook nog te maken met seizoenen en oogsttijden die eveneens van invloed zijn op (de perceptie van) kwaliteit. De eerste aardappeltjes, de baby leafs en jonge spruiten zouden het voedzaamst en lekkerst zijn. Jonge aanplant kent dus ook een kwaliteitsstempel.

Tot slot heeft ook nog de tijd van bereiding en opeten invloed op de perceptie van kwaliteit, kan fastfood het van slowfood winnen? Is kant en klare kwaliteit haalbaar? En kunnen we wellicht een vijfde seizoen ontwerpen?

 

Op 30 maart verkennen we de invloed van tijd op kwaliteit met:

Jan Willem van der Schans: specialist op het gebied van stadslandbouw en onder andere initiatiefnemer van Eetbaar Rotterdam. Hij werkt bij het Landbouw Economisch Instituut Wageningen.

Psycholoog en methodologie expert Garmt Dijksterhuis: manager sensatie, perceptie en gedrag bij Unilever en combineert dat met een baan als visiting professor Sensory Science aan Universiteit Kopenhagen (faculteit Life Sciences). Dijksterhuis schreef veel boeken op het gebied van zintuigelijke waarneming en consumentengedrag en initieerde o.a. de Sensometric Society.

Lars Charas: projectmanager op gebied van duurzame voeding en voedsel van de toekomst. Opgeleid als Urban planner en geograaf heeft hij zich vooral toegelegd op voedsel. Charas werkte als kok en als boer en adviseert nu (onder de naam feedinggood) beleidsmedewerkers en wetenschappers over innovatieve landbouwontwikkelingen.

Voor meer informatie:  www.werklandschap-EET.nl
RSVP naar: hilde@utrechtmanifest.nl

 

Vrijdag 30 maart

Locatie: werkoord ROTSOORD, Heuveloord 140 te Utrecht

Aanvang: 20.00 uur  ( inloop 19.30)

Entree: €5,00 (studenten €2,50)

 

Vrijdag 13 april    
Tijdens dit tweede gesprek proeven we de eigen wortels en proberen we de smaak van Rotsoord in kaart te brengen. Daarvoor gaan we in gesprek met de experts Michiel Korthals, Antonia Mazel en Ronald Pereboom. Meer informatie via e-mail en onze website.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten