Open Dag Pastoefabriek

De ToonkamerIn het kader van het honderdjarig jubileum van de branchevereniging Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM), opent Pastoe zaterdag 17 maart 2012 haar fabriek in Utrecht voor bezoekers. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur kan de fabriek bekeken worden middels een looproute. De route geeft inzicht in de geschiedenis, het gehele productieproces en het karakteristieke gebouw.

 

Korte historie Pastoe

In 1913 besluit ondernemer Frits Loeb (1889-1959) de stoelen voor zijn winkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht zelf te gaan produceren in een kleine ambachtelijke timmerfabriek. Deze Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) groeit als snel uit tot een voor Nederlandse begrippen grote fabriek. In 1918 verhuist de fabriek naar het Rotsoord in Utrecht, waar het tot op de dag van vandaag is gehuisvest. Bekende architecten als A. Kool stonden garant voor de latere uitbreidingen.

Pastoe manifesteert zich al vanaf de jaren vijftig als een echte vernieuwer. Onder leiding van ontwerper Cees Braakman werd afgestapt van het traditionele denken in vaste meubelseries.
Het in 1955 geïntroduceerde hoeklijst-systeem van de serie meubelen-naar-maat, waarop in vier richtingen planken konden worden gemonteerd, was ook in het buitenland revolutionair. De consument kon zijn eigen kast samenstellen en deze later eventueel uitbreiden.
Ook op het gebied van communicatie werd doorlopend gezocht naar vernieuwing: bekende vormgevers als Dick Bruna, Benno Premsela en Otto Treurman en fotografen als Ed van der Elsken en Paul Huf werkten mee aan posters, advertenties en ander promotiemateriaal.

Het modulaire principe is nog steeds een van de uitgangspunten bij het ontwerpen van de tijdloze meubels. De huidige kastsystemen zijn naar wens samen te stellen tot sideboards, tv-meubels of figuratieve kunstwerken. Ontwerper Karel Boonzaaijer geeft tijdens de rondleiding een korte toelichting over zijn ontworpen kastensystemen Vision en Vision Elements. De rondleiding eindigt in Toonkamer, een showroom waar toonaangevende bedrijven hun interieur collecties presenteren. Hier kunt u de huidige Pastoe collectie zien.

Adres
Pastoe
Rotsoord 3
3523 CL  Utrecht

 

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten