Station Utrecht Vaartsche Rijn

Station Utrecht Vaartsche Rijn is een gepland station, gelegen aan de spoorlijnen naar Arnhem en ‘s-Hertogenbosch, op de plek waar het spoor de Vaartsche Rijn en de Westerkade kruist (gemeente Utrecht). Het station is onderdeel van het Randstadspoor, wat hoogfrequente treinverbindingen inhoudt binnen de Utrechtse regio. De voorbereiding op de bouw is begonnen op 12 november 2010.

station_vaartscherijn_feb_2012t

Het station is voorzien aan het zuidelijke eind van het emplacement Utrecht Zuidzijde. Het station moet een belangrijk overstapstation worden voor reizigers vanuit het zuiden (uit de richting Arnhem en ‘s-Hertogenbosch) naar universiteitscentrum De Uithof. De nieuw aan te leggen trambaan naar de Uithof, de “Om de Zuid”, zal dit station aandoen. In het ontwerp van dit station zijn 2 overkapte perroneilanden gepland. Ook zal er een onderdoorgang worden gerealiseerd aan de kant van de Oosterkade, waardoor de spoorbaan minder een barrière vormt tussen de wijken Centrum en Zuid. Vanuit deze onderdoorgangen zullen de perrons bereikt kunnen worden. Er wordt vooral de nadruk gelegd op de overstapvoorziening en het bedieningsgebied wordt gericht op de directe omgeving, daarom zullen er geen voorzieningen voor parkeren van auto’s worden aangelegd, maar er is wel een ruime fietsenstalling gepland. Er is ook kleinschalige horeca of winkeltjes gepland, mede bedoelt om de sociale veiligheid te waarborgen.

Geschiedenis

De naam Utrecht Jeremie is nog overwogen voor dit station. Van 1893 tot 1935 lag namelijk op deze locatie de stopplaats Jeremiebrug. De naam Jeremie komt overigens nog voor in Utrecht, in de Jeremiebrug en -straat. De Jeremiebrug ligt nu op de plek waar het station moet komen, deze brug heeft historische waarde en zal worden verplaatst.

Spooruitbreiding & tramlijnen(plannen)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten