22/12 Hoogravense kinderkunstenaars exposeren bij UCK
Donderdag 22 december houdt Utrechts eerste gespecialiseerde KunstBSO haar eerste expositie. Een groep kinderen van drie Hoogravense basisscholen leren er drie dagen in de week na schooltijd met een kunstenaarsoog naar de wereld te kijken.
Het werk van de kinderen is donderdag 22/12 van 16.30- 17.30u te bewonderen bij het UCK aan de Verlengde Hoogravenseweg 150b.
géén 13 in dozijn
Hier geen dertien in een dozijn werkjes naast elkaar, maar unieke kunstwerken gemaakt aan de hand van thema’s zoals ‘familie’ of ‘insectenwereld’. De afgelopen weken was het thema ‘de stad’. De groep heeft nagedacht over welke onderdelen er bij een stad horen en brengt deze samen in een stad. Er is hard gewerkt aan flatgebouwen, bedrijven, winkels, auto’s, maar ook aan een centrale die elektriciteit opwekt.
melkpakschoenenwinkel
Maakster Robin (8) legt graag uit hoe de stroom opgewekt wordt in het ene gebouw en dan via twee andere gebouwen uiteindelijk bij de mensen in een flatgebouw terecht komt. Aukje (7) heeft van een liggend melkpak een schoenenwinkel gemaakt met een voordeur, ramen en een prachtig uithangbord. De winkel komt in een straat met flatgebouwen, gemaakt door Rens (10) en Jan-Wiebe (9), die een ondergrond hebben geschilderd waarop een flinke hoeveelheid ruimte is gereserveerd voor zwembaden en glijbanen. Wat is een kinderstad zonder pretpark?
puur op kunst
De KunstBSO in Hooggraven is een van de eerste BSO’s in Nederland die zich puur op kunst richt. Het Utrechts Centrum voor de Kunsten heeft deze vorm van buitenschoolse opvang samen met Kinderopvangorganisatie Ludens opgezet en er zijn nu op drie schooldagen gemiddeld tien kinderen aan de slag in het atelier. Ze worden enthousiast begeleid door docente Maike Thönissen (37), die de posthbo-opleiding Beroepskunstenaars in de Klas heeft gedaan om haar onderwijsbevoegdheid te krijgen.
kinderkunstenaarsoog
Maike: ‘Het idee van de thema’s is dat de kinderen met een kunstenaarsoog leren kijken. Ze gaan hier op ontdekkingstocht en verwonderen zich van over grote dingen van de wereld tot de allerkleinste details. Zo maken we fantasievolle insecten van kleurige stofjes, en denken we na over wat een stad allemaal in zich heeft en maken er onze eigen versie van.’