Medio 2012 start aanleg ‘eetbare binnentuin’ in atrium van Woonzorgcentrum Tolsteeg

BGGconceptVoor het atrium  in Woonzorgcentrum Tolsteeg  wordt een idealistisch plan ontwikkeld: een eetbare binnentuin. Onder het fraaie motto ‘groen en licht als bron van vitaliteit en energie’ wil men productief groen (de verbouw van klein groente en fruit) inzetten in de openbare ruimte. Door actief bezig te zijn met verbouwen van voedsel komen mensen naar buiten en wordt onderling contact in de buurt gestimuleerd, is de bedoeling. De meerwaarde van stadslandbouw ten opzichte van kijkgroen zou zijn dat er een sterkere persoonlijke betrokkenheid met de omgeving kan ontstaan.

Tolsteegwoonzorgcentrumtoegngswegrealisatiefase
De schetsontwerpfase voor WZC Tolsteeg is afgerond. In 2012 start men met het daadwerkelijk ontwerpen. Medio 2012 zal de realisatie starten. Het plan sluit mooi aan bij buurtmoestuinplannen en het Wijkgroenplan Zuid. Het atrium van het zorggebouw dient als gemeenschappelijke binnenruimte van de aanleunwoningen en wordt momenteel alleen gebruikt als ontsluiting van de woningen. De ruimte is kaal en stenig, maar biedt mogelijkheden voor een prachtige binnentuin met productief groen en intieme zitjes.

BGGBGG
Het projectbureau van Bouwen met Groen en Glas (BGG) schreef het onderzoek Groen Licht voor de Ouderenzorg, waaruit naar voren komt dat  bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis baat hebben bij huisvesting volgens de BGG-principes. Groen en daglicht zijn positief voor de kwaliteit van leven. Dit geldt ook voor werknemers in de zorg.

opdrachtgeversIMG_5811
N.a.v. het onderzoek vroeg de Stichting Stadslandbouw Utrecht aan Bouwen met Groen en Glas een bijdrage te leveren aan het project ‘een eetbare binnentuin in Woonzorgcentrum Tolsteeg’. Dit gebeurde in opdracht van woningcorporatie Portaal, de eigenaar van het gebouw, en ouderenzorginstelling AxionContinu, de gebruiker van het pand en Wijkbureau Zuid van de gemeente.

Lees verder: BGG: Eetbare binnentuin in Zorgcentrum Tolsteeg

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten