Asbest Liesbospark: geld gevonden! ‘Zodra de gemeenteraad met het plan instemt, begint de (grondige) sanering in 2012’

LiesboschparkToekomstGoed voornemen van B&W voor 2012: het Liesbospark in Hoograven-Zuid asbestvrij maken.

voorgeschiedenis:
In juli 2010 had de gemeente asbesthoudend materiaal aangetroffen bij werkzaamheden voor de herinrichting  van het Liesbospark in Hoograven. Negen maanden later (maart 2011) was er nog géén besluit genomen over de manier waarop het gebied gesaneerd zou worden.

Weer acht maanden later, november 2011, schreef ‘RvD’ voor Wijkkrant Aanzet 45 het stuk ‘Geldgebrek nekt snelle sanering Liesbospark’ (waarin commentaar van het 50-jarige Hoogravense SP-raadslid Tim Schipper) (zie pagina 1: Aanzet December 2011).

‘asbestvrij dichterbij’
En vandaag, woensdag 14 december 2011, brengt het College van B&W een persbericht uit (zie hieronder): ‘
Asbestvrij Liesbospark weer een stap dichterbij voor buurtbewoners‘.
Hoera! Dat is dus een op termijn te genieten ‘kerstkadootje’. Hoe lang die periode duurt (tot het moment dat we allen weer in een asbestvrij Liesbospark kunnen dartelen), houden B&W en gemeenteraad nog even vaag (‘
zodra de gemeenteraad met het plan instemt, begint de sanering in 2012′). We gaan er vanuit dat Schipper de vinger aan de pols houdt..

Aanzet45Dec2011AsbestPersbericht B&W
Voor het gedeeltelijk met asbest vervuilde Liesbospark in Hoograven komt een intensief saneringsplan, zo heeft het college besloten. Volgens de wet zou ‘handpicking’ als methode voor asbestsanering voldoende zijn. Het college verkiest echter een grondigere methode met afgraven en afdekken, gezien de recreatieve functie van het park voor toekomstige bezoekers. Bewoners willen dat de sanering snel begint en wordt afgerond, zodat iedereen het Liesbospark weer kan gebruiken. Zodra de gemeenteraad met het plan instemt, begint de sanering in 2012.

handpicking’ onvoldoende
In een deel van het Liesbospark, rond de voormalige steenfabriek, is in de zomer van 2010 asbest aangetroffen. Sindsdien is dat gedeelte met hekken afgezet. Daarna heeft onderzoek plaatsgevonden naar de diverse methodes om het gebied te saneren. Wettelijk gezien volstaat ‘handpicking’, ofwel het van de grond oprapen van stukjes asbest. Deze methode levert echter beperkingen op voor het gebruik van het park. Dan is graven in de grond verboden en moeten overal waarschuwingsbordjes staan. Gezien het recreatieve gebruik voor toekomstige parkbezoekers vindt het college deze vorm van asbestsanering onvoldoende.

Afgraven en afdekken
Daarom is gekozen voor afgraven en afdekken van de asbestverontreiniging: de voormalige steenfabriek krijgt een nieuwe vloer die de asbest volledig afdekt. Op andere plekken wordt de verontreinigde grond afgegraven en vervangen. Bij de uitvoering blijven hoge bomen gespaard om vogels en vleermuizen zo min mogelijk te verstoren. Deze intensievere aanpak kost wel meer geld, de geraamde kosten bedragen meer dan een half miljoen euro. Dat budget is nu gevonden. De sanering kan beginnen zodra de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de voorgestelde financiering en de aanbesteding is afgerond. Het streven is het Liesbospark in de loop van 2012 te saneren. Dan worden meteen ook andere werkzaamheden uitgevoerd ter verbetering van het park, zoals het plaatsen van zitbanken en een kunstwerk.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten