Zieke dakloze Europeanen bivakkeren in deplorabele omstandigeheden buiten in en rond Utrecht. #durftevragen: ook in Hoograven?

De (website van) PvdA Utrecht Utrecht trok op donderdag 8/12 aan de bel omtrent “twee tentenkampen waar voornamelijk zogeheten ‘niet rechthebbenden’ (Oost- Europeanen) bivakkeren in tenten”. Onder schrijnende, onhygiënische omstandigheden wel te verstaan; er zou sprake zijn van harddrugs- en drankverslaving, diabetes, prostitutie, enz. Sinds juli kunnen deze mensen niet meer terecht in de nachtopvang, omdat daar alleen personen worden toegelaten die aan de regio gebonden zijn,

. Bouchra Dibi1
individueel buiten slapen
Daarnaast kent Utrecht volgens de PvdA “veel plekken waar daklozen individueel slapen (oude fabrieksgebouwen, parken etc.) Het zou gaan om ongeveer 80 tot 100 mensen. PvdA-raadslid Bouchra Dibi heeft zo’n tentenkamp bezocht en naar aanleiding daarvan mondelinge vragen gesteld aan wethouder Everhardt”
(Lees verder: “PvdA stelt vragen over tentenkamp daklozen en de winterregeling“)
(Bouchra Dibi vertelde dit verhaal o.m.ook op 10/12 in het Radio 2-programma ‘Spijkers met Koppen’. U kunt het fragment van 10 dec. met Dibi weldra (her)beluisteren via deze link.
Nu, met de winter in aantocht, dus nog spijkers met koppen slaan om de onderhavige daklozen-problematiek op te lossen..)

Volkskrant 9 december
Op 9/12 verscheen in de Volkskrant (op pagina 2) een artikel van Utrecht-correspondente Charlotte Huisman (zie hieronder) over de door Stichting Tussen Voorziening (-doet aan o.a. daklozenopvang in Utrecht-) en PvdA gesignaleerde situatie rond aan lager wal geraakte Oost-Europeanen in en om Utrecht. Een omvangrijk probleem, dat om maatregelen vraagt…

ook in Hoograven?
In Hoograven e.o. viel menselijkerwijs (uiteraard) vooral deze (Volkskrant-)passage op: “In de wijk Hoograven zijn op een gekraakt stuk grond tegen de twintig harddrugsverslaafde Polen, Roemenen en Italianen neergestreken. De hygiëne is er beneden peil”  Daarop brak op vrijdag 9/12 her en der een discussie los waar die omstreeks 20 Oost- en Zuid-Europianen dan wel niet uithangen of uithingen. Verschillende locaties werden geopperd, maar op 10/12 weet aanzetnet.nl het nog steeds niet zeker.. (Wie het wél weet mag het zeggen/mailen/twitteren via: neem contact op met de redactie)

(De volgende tekst komt uit de Volkskrant van 9-12-2011:)

VolkskrantlogoSterke toename aantal buitenslapers door nieuw beleid

Rond Utrecht groeit tentenkamp van dakloze Oost-Europeanen

Van onze verslaggeefster
Charlotte Huisman

ArtikelVolkskrant9dec2011UTRECHT Steeds meer daklozen vestigen zich in zelf opgerichte kampjes met tenten en caravans in en rond Utrecht. Onder hen zijn veel aan lager wal geraakte Oost-Europeanen en uitgeprocedeerde asielzoekers. Het aantal mensen dat buiten slaapt is in Utrecht sterk gestegen sinds vanaf juli de nachtopvang nog slechts toegankelijk is voor daklozen die aan de regio Utrecht zijn gebonden.

  De Tussenvoorziening schat het aantal Europese daklozen op honderd, van wie ongeveer een kwart Pools is. Het zijn meest mannen die kampen met alcohol- en/of drugsverslaving en psychische problemen.
  Opvangorganisatie De Tussenvoorziening spreekt van mensonterende omstandigheden. In de wijk Hoograven zijn op een gekraakt stuk grond tegen de twintig harddrugsverslaafde Polen, Roemenen en Italianen neergestreken. De hygiëne is er beneden peil.
  Hulpverleners durven de bewoners nauwelijks nog te bezoeken vanwege hun agressieve gedrag. Er is een melding gedaan bij het meldpunt kindermishandeling dat zich ook een kind van ongeveer 9 jaar op het terrein bevindt.
  In de wijk Lunetten hebben zich ongeveer twintig ontheemden in tenten verzameld. Dit kampje is gedeeltelijk ontmanteld nadat enkele daklozen ruzie hadden gekregen met de bewoners van een nabijgelegen woonwagenkamp.
  Ook in de bossen rond Zeist en bij een verlaten camping in de buurt van Maarsseveen signaleren de hulpverleners steeds meer buitenslapers die niet meer terecht kunnen bij de opvang.
  De gemeente Utrecht zegt dat zij zich genoodzaakt zag tot deze beperking van de toegang tot de voorzieningen omdat ‘de stad nu eenmaal niet iedereen kan opvangen’.
  Dat het aantal buitenslapers met grote problemen stijgt, is volgens de woordvoerder vooral te wijten aan landelijke ontwikkelingen: ‘Steeds meer asielzoekers worden op straat gezet. Als een Pool wordt ontslagen, is hij in veel gevallen ook zijn huis kwijt en dan gaat hij drinken.’
  Het lastig is om, zoals de gemeente graag wil, daklozen die geen recht hebben op opvang terug te brengen naar de gemeente of naar het land van herkomst, constateert woordvoerster Guusta van der Zwaart van de Tussenvoorziening.
  Een eerder opgezet project om aan lager wal geraakte Polen te begeleiden naar hun geboorteland is mislukt; een nieuwe poging is in voorbereiding.
  Zij zegt ervan uit te gaan dat er tijdelijke opvangmogelijkheden komen voor deze groep mensen tussen wal en schip, vanwaar de hulpverlening ze verder kan helpen.
  Steden als Den Haag en Amsterdam kampen ook met een stijgend aantal Oost-Europese daklozen.
  Den Haag werkt aan een pasjessysteem dat de aanzuigende werking van de daklozenopvang moet beperken.
  In Amsterdam geldt al langer dat alleen daklozen die aan de stad zijn gebonden welkom zijn in de opvang. Mocht het gaan vriezen, dan zijn zowel in Amsterdam als in Utrecht alle daklozen welkom in de nachtopvang via de koudweerregeling.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten