Neerlandiakade – Draadnagelweg – Vlechtdraadhof – Puntdraadhof – IJzerdraadpad (in Hoograven-Zuid)

NeerlandiaOpenDakLithos

Neerlandiakade, Draadnagelweg, Vlechtdraadhof, Puntdraadhof en  IJzerdraadpad worden nieuwe straten in Hoograven-Zuid. Want: aan de Verlengde Hoogravenseweg , tussen Kringloopcentrum De Arm en Hamersplantsoen, ontstaat vanaf 2012 een nieuw subwijkje met tachtig woningen en vijftig appartementen: ‘Neerlandia”. Het wordt een gevarieerd wijkje met allerlei soorten woonruimte, van hip tot klassiek en waarin delen van industriéel erfgoed (de voormalige spijkerfabriek Neerlandia: nu een fotogenieke ruïne) geïntegreerd worden.NeerlandiaProjectFabriek

 

Sinds vandaag 17 november 2011 zijn de eerste te bouwen woningen in de verkoop gegaan. De site die het project aan de man en vrouw brengt blinkt uit in makelaarsproza (=makelspraak).  Zoals: “de ligging van Neerlandia is perfect. Net buiten de drukte van de binnenstad” (5 km van het Neude, red.), “maar wel op fietsafstand van alle mogelijke voorzieningen”.

NeerlandiaStraatnamen“dit is het leven..”
Blije toekomstige bewoners kunnen straks met hun (“uit het zicht en toch lekker dichtbij onder de woningen” staande) auto “binnen vijf minuten de A12 oprijden”, door het Merwedekanaal worden uitgenodigd “tot een wandeling langs het water” en bovendien is “voor een middagje strand is het natuurgebied Laaggraven dichtbij”. Zoveel opgestapeld geluk moet dan wel culmineren in een tevreden verzuchting (tevens verkoopslogan:) “Dit is het leven…. dit is Neerlandia

Zie ook o.a.:utrechtneerlandia.nl & zeep-architecten.nl & lithos.nl & Fotoreportage: Fabriek Neerlandia & Stukken bestemmingsplan Prozeewoningen, horeca en paviljoen op Prozee-terrein & Prozeeterrein stap dichterbij. Start bouw in 2012Interieurarchitect  liet zich inspireren door monumentale Neerlandia-ruïne & Negentig jaar schroothandel in Hoograven

geschiedenisNeerlandiaProject
Draadnagelfabriek Neerlandia is gelegen in een van de oudste industriezones van Utrecht, de Vaartse Rijn. Dit kanaal werd in de twaalfde eeuw gegraven en in de veertiende eeuw waren hier al verschillende pottenbakkers, industriemolens en steenovens te vinden.Tegen het einde van de negentiende eeuw vestigden steeds meer industriële bedrijven zich langs de Vaartse Rijn, met name tegel- en pannenbakkerijen.De Vaartse Rijn is anno 2011 minder belangrijk kanaal, maar restanten van het industriële verleden zijn nog steeds zichtbaar.

Neerlandia1938Jutphaas
spijkers

In 1937 vestigde N.V. Draadindustrie Neerlandia zich aan de Vaartse Rijn, in een gebouw uit 1915, waar eerder een chemische fabriek zat.  De kapconstructie van de fabriek dateert uit deze tijd. De fabriek had een imposante en zeer klassieke fabriekshal, waar draadproducten als prikkeldraad, gaas en spijkers geproduceerd werden. Neerlandia liet er een pand bijbouwen naar ontwerp van W. Druyff.
In 1973 vestigde lompenhandel Prozee zich in de fabriek. Op een gegeven moment moesten er drastische aanpassingen aan de fabriek gedaan worden om de brandveiligheid te garanderen. Omdat Prozee dit niet kon betalen stopte hij met het opslaan van lompen en papier en ging de oud ijzerhandel in.

Quizvraagje: wat klopt er niet in de na deze zin volgende reclametekst uit de online -verkoopbochure (op http://www.utrechtneerlandia.nl/)?
“Waar vroeger de Prozeefabriek dreunend en stampend spijkers met koppen sloeg, staan straks tachtig woningen en vijftig
appartementen. Op de mooiste plek van de wijk”…

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten