Hotel, visrestaurant of ZZP-ers in Watertoren Heuveloord? Binnenkort weten we het!

WatertorenPaneel

ZECCArchitectLAIPrijs

(Update 5 december: Vernieuwde Watertoren Rotsoord straks mét lift )

(Update 2 december: @ZeccArchitecten @Wijkkrantaanzet Sluijmer en Van Leeuwen wint prijsvraag watertoren Rotsoord. Gefeliciteerd! . Zecc te ambitieus op de begane grond….? & And the winner is:…..

(Update 24 november: het staat helemaal los van de Watertoren-competitie. maar Zecc Architecten blijken te grossieren in architectuurprijzen. Recentelijk 2 x voor het project ‘Black Pearl’, Rotterdam: 1/11 de DDW Publieksprijs en 24/11 de LAi-prijs. Eerder wonnenze de Watertorenprijs 2004…en in 2008 een Russische Private Interior-prijs .

Op het fotootje zijn Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr en Marnix van der Meer van Zecc Architecten erg blij met de LAi-prijs 2011)

(Update 21 november: naar verluidt heeft de gemeente het aanwijzen van de winnaar en/of het bekend maken hiervan, zie hieronder,  met twee weken uitgesteld)

Omstreeks 23 november zou de gemeente bekend maken wie de Watertoren aan het Heuveloord en aan de Vaartse Rijn mag verbouwen (met behoud van monumentaal karakter) en met een publieke functie mag gaan exploiteren.

Dat leiden wij althans af uit een ’tweet’ d.d. 9/11 van @HarveyOtten (ontwerper, organisator en begeleider van bouwprojecten te Amsterdam), die met een ‘uniek concept‘ nog in de race was, samen met vier andere bureaus, in een door de gemeente Utrecht uitgeschreven prijsvraag. Wat Ottens unieke concept behelst, dat weten we (nog) niet, want de prijsvraag werd begrijpelijkerwijs zowel door de gemeente als door de (aanvankelijk) zes geselecteerde bureaus met geheimzinnige rookgordijnen omgeven. (zie ook: hier)

WatertorenRotsoordVoor de vijf overgebleven organisaties die nog in competitie zijn (in de hoop van realisatie van hun plan) werd  november een spannende de maand, omdat zij hun uitgewerkte ideeën op 4 november nogmaals moesten presenteren. Wie wachten er momenteel nog meer in spanning op witte rook vanuit de gemeente?

WatertorenSoestZECC

Zecc Architecten heeft ervaring met het herbestemmen van een watertoren in Soest. Naar verluidt heeft Zecc met een partner een plan ontwikkeld om de Watertoren tot visrestaurant om te toveren.

StrandNL Architectuur & Interieur zou een plan hebben ontworpen om in de watertoren een hip hotel te vestigen.

watertorenDelftInterieur3De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel NV (UMS) en Inbo en architect RochaTombal hebben samen het plan ‘Tower2Share‘ (zie ook: hier) ingediend. Rocha Tombal kan bogen op zijn ontwerp voor de herbestemming (meditatiecentrum) van een Watertoren in Delft (1895).

Deze Delftse watertoren lijkt, hoewel iets dikker, vrij veel op die aan het Heuveloord (uit 1906). Jenny Hofstede van UMS vertelde op een workshop op 17/10 j.l. dat ook het ontworpen interieur in de Watertoren Heuveloord op die van de Delftse watertoren lijkt.

(-Niet meer in de race is: Marijke Reuvers, die namens de (bijna opgeheven) Stichting Rotsoord Nu in en rond de Watertoren o.a.exposities, theater en muziek heeft georganiseerd. Reuvers heeft zich na selectie teruggetrokken.)

(Wie interesse heeft in hoe allerlei andere watertorens in Nederland een nieuwe bestemming kregen, kijkt op de site www.watertorens.nl)

Wijkkrant Aanzet heeft iets met de Watertoren aan het Heuveloord, dat 37-meter-hoge uitsteeksel achter Restaurant LE:EN. Kijk maar naar het fotootje linksboven naast het logo (en op de papieren wijkkrant staat er telkens een andere foto van het robuuste industriële monument.) Vorig jaar (2010) oktober schreef de gemeente een prijsvraag uit (“In het kader van deze herbestemming is de gemeente Utrecht op zoek naar inspirerende ideeën en naar een goede ondernemer die zijn of haar idee daadwerkelijk kan realiseren. De zoektocht heeft de vorm van een selectieprocedure in twee rondes”). De eerste ronde leverde omstreeks twee dozijn plannen op, waaruit rond 1 februari zes instanties geselecteerd werden voor de volgende ronde. Daarna bleef het (officiëel) lang stil rond de Watertoren

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten