29/10 Lezing (& expo) over DE WERELD VAN VAN ARKEL´S PAN- EN STEENOVENS.

Beste liefhebbers van de historie,
zaterdag 29 oktober, 11 uur is er weer een lezing:

Ruimzicht2AnthonvanRappard

De stichting HKTH brengt na jaren van onderzoek de meest complete historie ooit verteld of gedocumenteerd van de Van Arkel bedrijven te Hoograven. De Van Arkels waren 150 jaar experts in de fabricage van vooral bakstenen en dakpannen. Ze voerden de scepter over bedrijven die hun oorsprong vonden ruim vóór 1700. De helft van bebouwd Hoograven was op zeker moment in hun handen.

De reconstructie is opgebouwd uit o.m. honderden aktes en documenten (ondermeer uit het Utrechts Archief) over een periode van 300 jaar, diverse luchtfoto´s, bouwtekeningen en een zeer uitgebreide fotoreportage op lokatie uit ca. 1930.

Ter sprake komen: de (bij-)namen van het personeel, hun behuizing, de arbeidsomstandigheden, de verdienste, hun ontspanning, de scholing, gezondheidsperikelen, de kinderarbeid, en de specialisaties op het bedrijf. Én: voor het eerst wordt in detail verklaard hoe waarheidsgetrouw het schilderij Steenfabriek Ruimzicht aan de Vaartsche Rijn is. (Dit schilderij werd in 1885 gemaakt door een vriend van Vincent van Gogh:  Anthon van Rappard). 

HKTH1928 januari Van Arkel xxLezing: DE WERELD VAN VAN ARKEL´S PAN- EN STEENOVENS.
Op zaterdag  29 oktober, aanvang 11.00, in de bibliotheek op het Smaragdplein, Duur ongeveer 1½ uur.
De expositie met hetzelfde thema is van 29 oktober t/m 26 november te zien in de bieb
Vriendelijke groet, en tot binnenkort,  Peter Sprangers, secretaris st. HKTH

Geinteresseerden in dit onderwerp hebben  wellicht òòk belangstelling voor:

Vaart in de Vaartse Rijn. Een cultuurhistorisch rapport (43 p. met kaarten e.d.) door Watze Houtstra (onderzoek uit 2006, in opdracht van Erfgoedhuis Utrecht en architectuurcentrum Aorta)

Veranderend steenbakkerijlandschap; over representatie en herbestemming van steenfabrieken. Een rijk geïllustreerde masterscriptie (85 p.) door:Karin Stadhouders (masterscriptie Erfgoedstudies Vrije Universiteit 2008)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten