Pittig gezelschap bij Internationaal koken in Buurthuis de Tol

InternationaalKokenAanTafelDe lichten gaan uit en de kaarsen worden ontstoken in buurthuis De Tol in Hoograven. De laatste soepkom met daarin een opgerold koolpakketje wordt vol geschonken met een varkensbouillon. Thaise salades en delicatessen laten geen stukje tafel meer onbezet. Na een uur van hakken, blancheren en garneren zijn alle vijf de gerechten klaar. Het duurt echter een tijdje voor er ook daadwerkelijk opgeschept wordt. ‘Zal ik dan maar als eerste de aanval inzetten?’, zegt buurtbewoonster Christel die vandaag voor de boodschappen heeft gezorgd.

Elke eerste en derde maandag van de maand wordt er internationaal gekookt in buurthuis De Tol, Jan van Arkelstraat 55, in Hoograven.

Wat er wordt gekookt en wie welke ingrediënten meebrengt wordt een aantal dagen van tevoren over de mail besproken. De opkomst bestaat deze maandagavond uit negen buurtbewoners, zeven vrouwen en twee mannen. ‘De opkomst schommelt tussen de negen en vijftien deelnemers’, vertelt initiatiefneemster Hanneke Biegstraten. ‘Eigenlijk allemaal vaste gezichten die al jaren met veel plezier meekoken.’

InternationaalKokenStaandeFotocohesie
Het Internationaal Koken is ontstaan uit een burgerinitiatief om de sociale cohesie binnen de wijk te vergroten. Inmiddels is het vooral een gezellige kookclub waar iedereen die wil aan kan deelnemen. ‘We hebben wel mensen gehad met een Marokkaanse of Turkse etniciteit, wat we heel leuk vonden, Ze blijven alleen meestal niet lang hangen. Zo hadden we een Marokkaanse vrouw die echt voor ons wilde koken in plaats van met ons. Dit uit een soort gastvrijheid denk ik.’, aldus Hanneke

gekwebbel
Onder veel gekwebbel vindt de bereiding plaats. Toch lijkt iedereen wel een eigen taak te hebben. Bij de oven ontfermt Paul zich over de gemberkoekjes terwijl Ans als een soort moeder van het stel met toastjes tonijn en makreel rondgaat. Aan elkaar geschoven tafels zijn bezaaid met groentes, hakmessen en snijplanken. Ruud Verkerk, die samen met Hanneke aan de leiding staat, sorteert geconcentreerd de zwarte pepers van de rode en de groene. ‘Er staat toch niet voor niks twee theelepels zwarte pepers’, zegt hij lacherig wanneer deelnemers hem vragend aankijken.

krokant
In het keukenblok worden ondertussen de eerste pannen al op het vuur gezet. Het Tofu gerecht met krokant gebakken basilicum en chilisaus zal zijn basilicumbladeren moeten missen. Het frituren van de bladeren blijkt geen succes wanneer de vetspetters door de keuken vliegen. ‘Hij mag best wat pittiger hoor!’, klinkt het vanuit de andere kant van de keuken waar in de wokpan aan de chilisaus gewerkt wordt. 

pittigheid
Ondanks het ontbreken van het kookschema staan om klokslag acht uur de gerechten op tafel. Er wordt gesmuld en gediscussieerd over de pittigheid van de chilisaus. Witte en rode wijntjes worden met regelmaat bijgeschonken. Er worden meningen gewisseld  over de kabinetsbezuinigingen maar ook meer regionale onderwerpen komen langs. De gezelligheid zet zich voort, de afwas lijkt voorlopig nog even een verboden onderwerp.InternationaalKokenBord

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten