Herinnering aan de 2e Utrechtse Troostdag (8/10) op Begraafplaats Tolsteeg

TolsteegBegraafplaatsLintTedBovenstaande foto van Ted van Arnhem is gemaakt op de zonnige herfstzondag 16 oktober, acht dagen na de Tweede Utrechtse Troostdag. (Het weer was toen, tussen de zonnige opklaringen door, bij vlagen ’troosteloos’)

TolsteegBPEngeltjeHelleenK

Op zaterdag 8 oktober organiseerde de gemeente Utrecht voor de tweede keer voor alle bewoners een Troostdag. Op zaterdag 8 oktober werd deze dag gehouden op Begraafplaats Tolsteeg in Utrecht-Zuid.

Ballon & lint
Met het oplaten van een grote witte ballon stonden de bezoekers stil bij de dood en bij hun dierbaren die zijn overleden. Op een lang lint staan de namen van de 1443 overleden Utrechters van het afgelopen jaar. Op verschillende plekken op de begraafplaats waren optredens en activiteiten.

Acitiviteiten
Er was een doorlopend en gevariëerd programma: een kunstexpositie, een verhalenverteller en live-muziek. Bezoekers konden aan diverse ceremoniën deelnemen. Ook konden zij meedoen aan korte workshops zoals engelen ophangen en harten of vlinders beschilderen. Voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten. Om 12.30 en om 14.30 uur is er in de aula een herdenkingsceremonie rondom het thema de vier seizoenen, die werd voorgegaan door rouwbegeleidster Anja van Wingerden.

TolsteegBPGrafSlakHeleenK

Tweede keer
Vorig jaar kwamen 150 bezoekers naar de eerste Utrechtse Troostdag. Die werd gehouden op begraafplaats Daelwijck in Overvecht. De reacties van de aanwezigen waren zeer positief. Daarom organiseerde de gemeente de Troostdag opnieuw, op 8 oktober 2011 vanaf Utrechts grootste begraafplaats Tolsteeg.

(Overigens meldde RTV Utrecht in juli nog enige ergernis over het onderhoud op deze begraafplaats: filmpje🙂

(In een recentere RTV Utrecht-reportage bezoekt Jan Wouters, assistent-trainer van FC Utrecht, op begraafplaats Tolsteeg het graf van zijn ouders. Klik hier. )

Begraafplaats Tolsteeg

Info Utrechtse begraafplaatsen: via www.utrecht.nl/begraafplaatsen, op troostdag@utrecht.nl of telefonisch via 030 – 286 39 95 (op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur). Begraafplaats Tolsteeg ligt aan de Maansteenweg 1 (hoek Opaalweg – Bokstraat).

TolsteegBPAluaMonumentHeleenK

TolsteegBPRodeBlaadjesHeleenK

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten