Ted kiekte (begin september) archeologen in actie en 3000 jaar oude historische vlechtmatten op de Duurstedelaan
Gisteren 22/9 mochten tal van (Utrechtse) media melden dat Hoograven al 3000 jaar bewoond is. Dat bleek uit archeologische opgravingen aan de Duurstedelaan (op de plaats waar een nieuwe Brede School zal verrijzen). Na een persmomentje met wijkwethouder Lintmeijer en genodigden ’s ochtends, mocht ’s middags het ‘gewone volk’ het opgravings/bouwterrein op. Alwaar men van 13.00-1900 toelichting bij de bijzondere vondsten kreeg van archeologen en deskundigen. (Zie ook: filmpje van RTV Utrecht) Vrijdag 23/9 mochten schoolkinderen van de Brede School het terrein op.
Embargo
Tegelijkertijd lag wijkfotograaf Ted van Arnhem bruin te worden op een strand in een ver land. Zijn gedachten waren desalniettemin bij lokatie Duurstedelaan, alwaar Ted reeds begin september de archeologen Linda Dielemans en Jeroen van der Kamp én de door hen ontdekte 3000 jaar oude vlechtmatten uit de Bronstijd fotografeerde. Op verzoek van het hoofd van de afdeling Stadsarcheologie bij de gemeente Utrecht, Annette Bakker, heeft Van Arnhem zijn foto’s en artikel onder de pet gehouden (embargo) tot de officiële onthulling (met wethouder en toeters & bellen) op donderdag 22/9.
Hieronder het verhaal van Ted (van begin september dus):
Archeologisch onderzoek in volle gang
Op de plek van de inmiddels gesloopte basisscholen aan Duurstedelaan zijn Jeroen van der Kamp en zijn collega Linda Dielemans druk bezig met het onderzoeken van de locatie. De school stond zo ongeveer bovenop de oude Romeinse grensweg: De Limes. Zij hebben in totaal zes weken gekregen voor het onderzoek.
De eerste bewijzen van de grensweg zijn gevonden. Deze weg is goed traceerbaar: met hier en daar resten van paalpunten, op plekken grind en (in verhouding) redelijk wat dakpanmateriaal. Jeroen heeft ook in Leidsche Rijn en Kanaleneiland onderzoek gedaan. Via de website van de gemeente Utrecht kunt u meer informatie vinden over de opgravingen.
Historisch hout-specialist
Jeroen vertelt dat ze waarschijnlijk vlechtmatten gevonden hebben uit de Bronstijd. Dit waren paden op “drassige” klei grond en meestal langs oevers van natuurlijke beekjes. In de sleuven is duidelijk een afdruk te zien. De archeologen nemen monsters voor koolstof datering. Ook zal een houtspecialist ingeschakeld worden. De specialist komt later nog langs en zal zijn onderzoek uitvoeren. Het weer wil niet echt mee werken maar Jeroen en Linda gaan gestaag door. Bij het tweede bezoek stond de plek, waar de matten gevonden waren, onder water door de regenval van 6 september.
“Dit heeft ook zijn voordeel”, vertelt Jeroen, “de opgraving blijft onder water beter geconserveerd. Vandaag zijn wij aan het opmeten en intekenen van de grondsporen. Een opgraving kan je maar één keer doen, omdat je alles weggraaft. Wat dan overblijft, zijn de vondsten, foto’s en tekeningen. Het is belangrijk om alles wat je doet en ziet tijdens de opgraving goed vast te leggen”
Interessante links voor geïnteresseerden:
Overzicht boekpublicaties
Overzicht Basisrapportages Archeologie ( met ook werk van Jeroen en Linda)
Overzicht publieksbrochures
