Open Monumentendag en herbestemming voor monumenten in Hoograven

Industrieel erfgoed

IMG_7019Het thema van de Open Monumentendag op zaterdag 10 september was ‘herbestemming van monumenten’. Het was de 25e keer dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd. Inspelend op het hoofdthema van Open Monumentendag waren in Utrecht twee debatten georganiseerd rondom herbestemming van industrieel erfgoed. De debatten vonden plaats in Pastoe, de bekende meubelfabriek, die is gevestigd in een nog oudere steenfabriek.

Merel Wolthuis exposant op Interior Architecture 2011 was aanwezig met haar maquette van de Neerlandia-fabriek (op het Prozee-terrein aan de Verlengde Hoogravenseweg, naast Kringloopcentrum De Arm).  “Ze heeft een maquette gemaakt van de fabriek, met daarin haar ideeën voor hergebruik van het gebouw.

IMG_7027

Harm Scheltens, eigenaar van Pastoe en initiator van Utrecht Manifest, over zijn plannen voor een nieuw gebruik van het Pastoe-complex.

IMG_7045

Rotsoord ligt aan de zuidpunt van de binnenstad  en is één van de laatste binnenstedelijke bedrijventerreinen. De locatie herbergt zo’n 20 bedrijven, met een grote diversiteit. Maar ook een politiebureau, popcentrum Tivoli de Helling en een groengebied met o.a. volkstuinen. Rotsoord kent een aantal monumentale gebouwen waaronder Meubelfabriek Pastoe en de watertoren, die met zijn 35 meter als landmark dient.

In de nabije toekomst opent het Randstadspoorstation Vaartsche Rijn, tussen binnenstad en Rotsoord. Dat maakt de locatie ineens veel beter bereikbaar en wordt Rotsoord een voorportaal van de binnenstad. Ook wordt er gewerkt aan een culturele route langs de Vaartsche Rijn. Omdat er meer activiteiten in de wijk waren deze dag is er geen verslag van het debat. IMG_7037

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten