Spectaculair kado aan het Utrechts publiek

Historische kring hoograven gaat vreemd

De stichting Historische kring Tolsteeg-Hoograven had de intentie, vanwege het a.s. zaterdag te vieren zilveren jubileum van de Open Monumentendag,  het Utrechtse publiek te verblijden met het allergrootste tegeltableau dat ooit geplaatst is aan de buitenzijde van een bedrijfspand in Utrecht. Peter Sprangers die mee helpt, zie foto, geeft aan niet gereed te zijn voor a.s. zaterdag. Maar een groot gedeelte is al goed zichtbaar en zeker te moeite waard om te aanschouwen.

IMG_6902kl

In 1844 werd op deze plek door de gebr. Ravesteyn begonnen met de productie van handbeschilderde Oud-Hollandse tegels. Het begin van een 150 jaar durende productie van tegels, potterie en bouwceramische producten. Alles vervaardigd door hardwerkende vakmensen en kunstenaars. Na een geweldige brand  in 1904 werd direct nieuw gebouwd en per 1908 kwam de bedrijfsnaam Westraven  op de gevel. Het verwijst naar de polder Westraven, waar met name na 1930 een groot gedeelte van Rivierenwijk tot ontwikkeling kwam.

Vanzelfsprekend komt het tableau uit eigen atelier en is een pracht voorbeeld van Jugendstil-belettering met randkader. Op de website nederlandstegelmuseum, zijn alle tot op heden bekende tableaus in Utrecht te bewonderen.  Het tableau dat nu wordt toegevoegd, is een Nederlandse zeldzaamheid  vanwege de verbinding met de plaats van productie.

Zaterdag a.s., op  monumentendag, komt u de stichting HKTH tegen in de collegezaal van het Universiteitsgebouw  Bijlhouwersstraat 6 – 8:

U kunt vrij in en uit lopen in een NON STOP programma met 3  hoofdthema’s:

A. De Vaartsche Rijn en haar kadegebied  (inclusief  de kop van de Jutfaseweg/Vondellaan ) 15 min.

B. Helling – Rotsoord. 15 min.

C. Gansstraat / Oosterkade Westerkade 15 min.

Tevens valt er te genieten van een expositie met een buitengewoon boeiend aantal nieuwe historische informatie  over dit gebied.

10 sept, van 11.00 tot 16.00 in de collegezaal van het  Universiteitsgebouw Bijlhouwerstraat 6-8


IMG_6908klWestraven 1908_01

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten