Barba met het baardje was aanwezig bij het Limes-project Brede School Hoograven-Zuid

0aBarbaHansDoornwerdOp 15/6 ontving Wijkkrant Aanzet/aanzetnet.nl een mail met daarin de niet meteen begrijpelijke zin: “Ik was degene die als Barba, de veteraan, bij het hek stond!”. Gelukkig stuurde deze ‘Romeinse hulpsoldaat’ (die op 9/6 j.l., samen met àndere Romeinen, gespot werd in Hoograven-Zuid) later foto’s en een toelichting. Na de volgende inleiding komt Barba himself aan het woord…

0aLimesNederlandKaartjeRomeinse Limes
Zoals velen, en met name kinderen die het op school leren, inmiddels wel weten, liep de de noordelijke Limes (=grensweg van het ooit gigantische Romeinse Rijk) dwars door Utrecht. Meer specifiek liep die Limes door o.a. Kromme Rijngebied, Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn. U kunt op internet  op allerlei plekken info vinden over de Limes in Hoograven en Utrecht; o.a. bij de Historische Kring Tolsteeg Hoograven en op de gemeentelijke site Cultuurhistorie en Monumenten.

Herinnering: toen de, inmiddels gesloopte,  Da Costaschool aan de Duurstedelaan op 28/1/ 2010 was omgetoverd in een ‘Da Costa Museum‘, vroegen diverse trotse leerlingen aan de bezoekers: “Wist u dat de Romeinse grens onder deze school loopt?”. En inderdaad gaan archeologen op deze locatie zoeken naar sporen van de Limes.

De afgelopen maanden was er een Limes-project op Brede School Hoograven-Zuid (Da Costa-, Hoge Raven- en Ariënsschool op de Pagelaan). Op donderdag 9 juni was er een leuke ouderinloopavond ter afsluiting van het project. Zie het bericht hier.

0aBarbaHansDoornwerdAnneFrankSchoolBarba is één van de personages die ik als edutainer gebruik bij mijn schoolbezoeken (zo ook bij het Limesproject in Hoograven).
Hij is geboren als Arne, een Fries uit de regio. Hij voelt zich aangetrokken door alle nieuwigheden en mogelijkheden van de Romeinse cultuur en neemt dienst als hulpsoldaat.
Na 25 jaar dienst zwaait hij af. Hij ontvangt zijn diploma, een bronzen plaatje met al zijn militaire gegevens en heldendaden. Dit diploma is a.h.w. zijn Romeinse paspoort, de status die hij wilde bereiken. Ook ontvangt hij zijn bonus, 25 jaar opgespaarde soldij en als veteraan begint hij een herberg in Laurium (Woerden).
Uiteraard mag hij nu eindelijk trouwen met zijn vriendin, waardoor die, samen met hun kinderen, ook de Romeinse status en rechten krijgen.

Kort baardje
Omdat Barba niet meer blijkt te kunnen aarden in het burgerleven, besluit hij bij te tekenen. Vrouw en kinderen kunnen de zaak beheren. Zijn Romeinse 0aLimesRomeinseRijknaam wordt Barba (baard) omdat hij een kort baardje heeft en als zodanig opvalt tussen de meestal gladgeschoren Romeinen.
Als Romein kan hij nu een echte legionair worden, met de bijbehorende hogere betaling en status. Op weg naar Noviomagus (Nijmegen), zinkt zijn schip (de De Meern I, opgegraven in Vleuterweide). bij het castellum Fletio (Vleuten-De Meern). Omdat hem duidelijk wordt dat hij, als inmiddels oudere man, het zwaar zal krijgen tussen alle jonge, strakke legionairs, besluit hij daar te blijven als hulpsoldaat bij de bewakingstroepen op de wachttorens.

 

Je ziet…geen historisch figuur maar ” fictie met een “levensechte” achtergrond!
Ik stond op de inloopavond 9/6 in Hoograven bij het hek. 

Vriendelijke groet, mede namens Barba, Hans Doornweerd
Latifundium ad Flevum (LatAF)”:
([PDF:] Latifundium ad Flevum (LATAF), een Romeins historisch inlevingsproject )
0aKnipselStadsbladRRLimes0aBarbaHansTed0aRomeinenDeTolTed

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten