Jebber: slangvormige en doolhofachtige bouwontwikkelingen tot zes hoog op het De Boo-terrein

0a76JebberMvanLoonMaquette

Een infoavond van de ambitieuze starterswoningenprojectontwikkelaar Jebber bood op 7/6 gelegenheid aan belangstellenden om over toekomstige bouwlocatie Briljantlaan 3-5 te wandelen. U weet wel: de lap grond van voorheen De Boo (bouwmaterialen & keukens) en eerder Ameide-Trip.

Op dit ruime perceel tussen Tivoli de Helling en Glashandel Spliet en de Watertoren zullen, als alle bouw-, investerings- en procedure-goden meewerken, in 2014 omstreeks 260 betaalbare woningen (“huur: € 500 tot € 800; koop: € 120.000-€ 200.000”) en bescheiden (‘creatieve’) bedrijfsruimtes te vinden zijn.

IMG_4887Op 7 juni mochten we, alvorens o.a.een bedwelmende presentatie door VMX-architect Don Murphy te ondergaan, ‘vrij wandelen’ op het anders afgesloten terrein. Dus liepen wij door naar de Vaartse Rijn, zagen rechts een aantal autowrakken, links die majestueuze Watertoren, en aan de overkant de Jutfaseweg en de Croesestraat met aan het begin twee kroegen. (Zo dichtbij, maar nog een eind omlopen om er te komen)

Deze plek aan het water zal in de toekomst weer openbare ruimte worden; men  kan dan ook weer vanaf de Helling naar het Heuveloord v.v. lopen/fietsen.

IMG_4882Autoluw
Het beoogde hippe woongebied zou, met inpandige parkeerruimtes e.d., ‘autoluw’ moeten blijven. Er komt immers ook een trein/tram-station in de buurt. Doch hoorden wij een parkeerdeskundige van de gemeente niet zeggen: “Ach je weet hoe dat gaat met die jongeren: eerst hebben en willen ze géén auto, maar later dan toch weer wel..”. Hoe lang zal Tolsteeg nog parkeermetervrij blijven….?

In een grote loods (met asbestplafond), die eind 2011 wordt gesloopt, stond op een stapel pallets één kleine maquette; schaal blokkendoos dus met weinig details. Aan de wanden hingen wat globale schetsen en vooral veel sfeerimpressies van leuke stedebouwkundige invullingen uit heel Europa, want bij Jebber is in principe alles mogelijk.

IMG_4915Tijdelijke showwoningen
Enkele tientallen (50-60?) nieuwsgierigen liepen rond  en namen plaats op een tribune voor presentaties door o.a. Jebber-directeur Monique van Loon. Deze pittige dame, die op een respectabele loopbaan in de projectontwikkelingbusiness kan bogen, blaakte van optimisme. Ze wil met Jebber duizenden ‘doorstroomwoningen’ in de regio Utrecht realiseren; “maar we kunnen niet overal tegelijk beginnen”. Hangende allerlei voorbereidingen, bestemmingsplan- en vergunningenprocedures, wil Van Loon op het Boo-terrein (–wordt het niet tijd voor een leukere projectnaam?-) éérst gegadigden lokken door een aantal showwoningen en –bedrijfruimtes te realiseren.

0aDonMurphyVMXMurphy-show
Over ‘show’ gesproken: Don Murphy van VMX Architects gaf, in een soms komische cocktail van Engels en Nederlands, een (door snelle beeldwisselingen) letterlijk flitsende presentatie van zijn eerdere opmerkelijke architectonische wapenfeiten elders en van zijn geschets, gepuzzel en geschuif voor het De Boo-kavel.Hij vergat niet te melden dat hij eerder met Monique van Loon prijswinnende concepten heeft ontwikkeld. (In Utrecht is VMX min of meer bekend door heel lang in de race te zijn geweest voor het ontwerp van een mega-bibliotheek bij het Centraal Station: een gebouw met de vorm van de letter C.) 
0aVMXSarphatistraatInterieurMurphy liet een foto van een Amsterdams grachtenpand zien, die hij op zijn zijkant liet ‘vallen’; zodat je ze kan stapelen… Aldus kwam hij op het idee voor een ontwerp voor een fraai complex (in de hoofdstedelijke Sarphatistraat) met goedkope, sober ingerichte en vrij indeelbare, studentenwoningen, met opvallend grote ovalen ramen; voila.

Slangvormig doolhof
Even leek het of Murphy ook over een project in Sneek sprak.. Maar voor het gebied tussen Briljantlaan en Vaartse Rijn had zijn geestesoog ooit opeens een slangvormig (‘snake’) geheel en doolhofachtige (‘doelhof’) woonblokken zien ontstaan, die uiteraard corresponderen met de bebouwing in de omgeving. Gegeven de hoeveelheid te realiseren woningen zouden die complexen aan de buitenkanten 3 tot 4 hoog kunnen worden en aan de binnenkant best 5 tot 6 hoog. Dat laatste is in strijd met een ooit vastgestelde Ruimtelijke Visie Rotsoord , maar een kniesoor, die daar op let. 

IMG_4897kl

IMG_4909.

IMG_4948  IMG_4911

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten