Wethouder Lintmeijer opent lezing/expo: 800 jaar schepen op de Vaartse Rijn

SDLintmeijerOpentWatertorenOp zaterdag 28 mei, 11.00u, opent wijkwethouder Frits Lintmeijer (die ook cultuur,  monumenten en archeologie in zijn portefeuille heeft) de (HKTH-) expositie 800 Jaar Vervoer en Vertier op de Vaarts(ch)e Rijn in de Bieb Hoograven (Smaragdplein 100). Deze expositie duurt tot en met zaterdag 25 juni (tijdens de openingstijden van de bibliotheek)

Na de openingshandelingen volgt een lezing, plm. 90 minuten, over hetzelfde onderwerp, door de secretaris van de HKTH Peter Sprangers. Voor wie hem nog niet mocht kennen: Sprangers is een aangename causeur, bij wie liefhebbers van de (wijk)historie zich zeker niet zullen vervelen.

Peter Sprangers: “Na raadpleging van een diversiteit aan bronnen, inclusief enkele oude schippers uit Vreeswijk laat de Historische Kring u een reconstructie zien van de historie van de RECHTE Rijn. De aanwezigheid van goede verbindingen over de nationale binnenwateren maakte van Utrecht de grootste én belangrijkste stad der Nederlanden. 0aHKTHSchoenerPastoeMet name de doorvoer en aanvoer vanuit Duitsland was gedurende enkele eeuwen nergens zo geconcentreerd als op dit knooppunt. Vandaar de benaming: Keulse Vaart.
Diverse scheepswerven komen in beeld naast de lokale trekschuiten en beurtschippers. Veel foto’s van de expositie betreffen de periode tussen 1870 en 1930. Houten zeilschepen maken dan geleidelijk plaats voor stalen, gemotoriseerde schepen. Ondermeer een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s uit de beginperiode van het zwembad De Liesbosch refereren aan de recreatieve functie”.

0aHKTHHooghiemstraJutfsewegVertierVervoer


Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten