De schoenmakerskist van Julius Gold. (Herinnering aan een joods gezin uit de Julianaweg)

0aPrinsesJulianawegvoorWOIITijdens de Dodenherdenking op 4 mei in Hoograven had Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven een nieuwe expositie (vanaf 5 juni 2011) bij het kindergedenkteken in het  Nationaal Monument Kamp Vught aangekondigdEen expo met een Hoogravens element; over joodse en niet-joodse buren in de Julianaweg tijdens WOII:

De schoenmakerskist van Julius Gold

Op zondag 6 juni 2010 werd aan het Nationaal Monument Kamp Vught een bijzondere schenking gedaan. Mevr. Willie.van Cooten-Steenaart bracht de schoenmakerskist van Julius Gold en vertelde daarbij een bijzonder verhaal:

Willie Steenaart werd geboren op 2 februari 1943, zij woonde met haar ouders op de Prinses Julianaweg (-die toen van de Duitsers ‘Laan 1942’  moest heten-) te Jutphaas . Tegenover de familie Steenaart woonde de familie Davidsohn.

  • Het gezin Herto Davidsohn bestond uit: -Vader Herto Davidsohn (Czersk, 26 dec. 1879 – Auschwitz, 17 sept. 1943); -Moeder Johanna Davidsohn-Ascher (Rheine, 13 feb. 1874 – Auschwitz, 17 sept. 1943);  -Dochter Gerda Gold-Davidsohn (Karthaus, 8 okt. 1906 – Sobibor 11 jun. 1943.)
  • Vermoedelijk woonde Dochter Gerda Gold-Davidsohn met haar man Julius Gold en hun zoon Lothar in bij haar ouders. Het gezin Julius Gold stond namelijk. ook ingeschreven op dit adres.
  • Het gezin Julius Gold: -Vader Julius Gold (Lessen, 16 sept. 1901-Extern Kommando Melk. 21 mrt. 1945) -Zoon Lothar Gold (Berlijn, 24 okt. 1930 – Sobibor, 11 juni 1943)

Het gezin Steenaart had een goed contact met de overburen. Vermoedelijk moesten alle familieleden Davidsohn-Gold in april 1943 naar Vught. Toen Julius Gold naar Vught moest liet hij zijn schoenmakerskist achter bij de familie Steenaart. Hij zei tegen de kleine Willie, toen een babietje van amper drie maanden, dat hij voor haar schoentjes zal maken als hij terug zou komen.. Het gezin Gold is nooit meer teruggekomen…

De famile Steenaart wist niet waar hun overburen om het leven gekomen zijn. De ouders van Willie hebben de kist altijd zorgvuldig bewaard, het gereedschap is nooit gebruikt. Julius had het immers nodig als hij terug zou komen… De kist heeft altijd op zolder gestaan en Willie is met het verhaal over “haar” schoentjes en de kist opgegroeid. Bij haar huwelijk kreeg zij de kist van haar ouders mee. Willie heeft de kist altijd bewaard en zo bleef de familie Gold in haar leven. Bij haar ouders heeft altijd een foto van Lothar Gold op de kast gestaan.

0aKindergedenktekenVughtIn maart 2010 volgde Willie Steenaart een rondleiding in het Nationaal Monument Kamp Vught. Daar hoorde zij over het kindertransport vanuit kamp Vught (6 en 7 juni 1943). Op het monument ziet zij voor het eerst de naam Lothar Gold terug. Lothar was dus de zoon van Julius en Gerda Gold-Davidsohn. Lothar is vanuit Vught naar Sobibor gebracht en daar op 11 juni 1943 omgekomen. Ook zijn moeder is omgekomen op 11 juni 1943 in Sobibor, dit wijst erop dat zij met Lothar met de kindertransporten vanuit Vught naar Sobibor is gegaan.

Herdenking 5 juni
De tentoonstelling over de kindertransporten wordt op 5 juni 2011 geopend. De opening zal plaatsvinden in combinatie met de officiële herdenking van ten minste 1.296 kinderen vanuit kamp Vught. In de tentoonstelling wordt natuurlijk aandacht besteed aan Lothar Gold. Ook komt het  ‘hoe zijn we het verhaal van Lothar op het spoor gekomen?’ aan de orde,  alsmede een uitleg over de schenking van mevrouw. Van Cooten en mevr. Mulder-Ris aan de orde. Mevrouw Willie van Cooten-Steenaart  en mevrouw Mulder-Ris, destijds buurmeisjes van Lothar Gold,  zullen allebei aanwezig zijn.

Het hele programma van de herdenking op 5 juni in Vught staat: hier.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten