Bouwplannen voor ‘hotspot’ Rotsoord; De Boo-terrein, Watertoren, enz. nog in nevelen, maar ‘meedebatteren’ mag

1RotsoordHotspotDit is een vrij vaag verhaal over, vooralsnog grotendeels in nevelen gehulde, plannen en visioenen voor het, als o.m. ‘Hotspot‘ en toekomstige ”Creatieve Poort naar de Binnenstad’ betitelde, gebied Rotsoord e.o (= niet alleen  de gelijknamige straat, maar het de hele subwijk tussen het spoor, Vaartse Rijn, Briljantlaan en Diamantweg). ‘Iedereen’  wil daar, in de buurt van het nieuwe station Vaartsche Rijn (2016) iets leuks of nuttigs. Mochten alle gehoorde briljante ideeën doorgaan, dan komen  er tussen de (-dan verdwenen-) Jeremiebrug  en  Oranjebrug vier horecagelegenheden met terrassen aan het water..

Verder hoopt men op o.a. tientallen woningen, ateliers, winkels, bedrijfsverzamelgebouwen met 1SchetsRotsoordGebiedflexplekken, uitbreiding van Tivoli de Helling, nieuwbouw voor de Hoge School voor de Kunsten,  een fantastische herbestemming voor de Watertoren, herontwikkeling van de Toonkamer/Pastoefabriek, behoud van de groene oase, enz. (zie ook: hier)

Stadsdebat (over o.a. Rotsoord)
Gelukkig mogen we als ‘eenvoudige burgers’, in het kader van de participatie, altijd over allerlei   toekomstprojecten meepraten van de gemeente; dus ook over Rotsoord. Maar heeft de betrokken leek geen informatieachterstand t.o.v. professionals, die in discrete stilte hun concepten schetsen?

Over o.a. Hotspot Rotsoord kunt u  tot 31 maart ook meepraten, althans met toetsenbord en muis, via de website van het Stadsdebat over binnenstedelijk bouwen in Utrecht
“Het stadsdebat 
(ofwel op Twitter -red.) is onderdeel van het traject om tot een Dynamisch Stedelijk Masterplan te komen. Dit plan bestaat uit een ontwikkelingsstrategie voor alle locaties. Daarbij worden de gewenste kleuringen meegenomen” heet dat in jargon. Enfin, klik voor Rotsoord hier.

1JebberMoodboard

 Jebber/voormalig De Boo-terrein

De Utrechtse woningcorporaties Mitros en SSH baarden vorig jaar (2010) een dochter en noemden haar Jebber.  (Zie ook hier & hier & hier & hier.)  

“Jebber gaat starters- woningen bouwen op het De Boo- terrein tussen Tivoli – De Helling en de watertoren. Doel is om er ook creatieven onder te brengen en horeca. Er staat een terras aan de waterkant gepland en er komen 300 woningen, maar ook detailhandel” 
Prachtig plan, zou je zeggen, maar deze tekst is niet van Jebber, maar van HOTZO ZZP-netwerk Utrecht-Zuid

Jebber verkiest vooralsnog achter de schermen bezig te zijn met brainstormen, prille “ideevorming” en 1KantoorJebber“conceptplanvorming voor de transformatie van een bedrijventerrein (ex-De Boo -red.) tot nieuwbouw van starterswoningen en commerciële voorzieningen in een cultureel concept” .
Doch op de Jebber-website is (tot 16/3) nog geen enkele schets, visie, laat staan uitgewerkt plan te vinden voor Rotsoord e.o. Wel heeft een Jebber-brainstorm-sessie in december een zgn. ‘moodboard’‘ opgeleverd.
Het wordt ongetwijfeld een enorme klapper, zodra Jebber wel een concrete realisatie heeft te melden… (Laatste nieuws, (op16/3), van @Jebberutrecht: “Bijna klaar met de inrichting van het kantoor..”)

1PastoeToonkamerLeukPlaatjeHerontwikkeling Pastoe
De van een en rijke historie voorziene Pastoefabriek, letterlijk verbonden aan de Toonkamer (Center for Interior Design),  heeft ook al horeca-, renovatie- en herontwikkelingsplannen; zie hier.

Bouwproject De Klop
Woningbouw en herbouw monumentale voormalige Vicona-fabriek (voor kantoordoeleinden) tussen Ondix-gebouw (Rotsoord) en Diamantweg: hierover wordt al geruime tijd niets meer vernomen..

Herbestemming Watertoren
Achter de schermen geschiedt momenteel (16/3) ook de selectieprocedure voor de herbestemming van de Watertoren aan het Heuveloord (zie ook o.a.: hier). Gezien het geplande en afgesproken tijdschema zal het winnende plan op z’n vroegst in juli 2011 bekend worden gemaakt.
Inmiddels uit de race is een plan van het, notabene aan het Rotsoord gevestigde, stedenbouwkundige ontwerpbureau Terra Incognita (zie hieronder)

1TerraIncognitaWatertoren

 

 

 

Het stadsdebat is onderdeel van het traject om tot een Dynamisch Stedelijk Masterplan te komen. Dit plan bestaat uit een ontwikkelingsstrategie voor alle locaties. Daarbij worden de gewenste kleuringen meegenomen

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten