Jeremiebrug naar wijk Leidsche Rijn. (Niet naar CS-gebied, zoals aanzetnet.nl eerder beweerde…)

Jeremiebrug1997ArchiefDe karakteristieke gele Jeremiebrug (naar de Westerkade) wordt “medio 2011” gedemonteerd en verwijderd uit de wijk (moet plaats maken voor de spooruitbreiding en bouw Station Vaartsche Rijn (2015).

Helaas hebben wij op deze site en via twitter (o.a. op basis van dit bericht uit 2008) eerder verschillende keren beweerd dat de Jeremiebrug  naar het CS-stationsgebied* zou verhuizen, maar dat was, achteraf, een beetje dom van aanzetnet.nl, zoals blijkt uit het gemeentelijke persbericht dat gisteren 1 maart 2011 uitkwam (zie hieronder).

(* van Stadspartij LeefbaarUtrecht zegt: “Het oorspronkelijk idee, c.a. 10 jaar geleden, was om brug bij Damstraat te leggen, als onderdeel van de recontructie van het Westplein)

(Verwarrend allemaal ook: je hebt het water Leidsche Rijn, dat tot aan de Catharijnesingel wordt doorgetrokken en uiteraard de wijk Leidsche Rijn met daarin het Leidsche Rijnpark. Maar dat is een slechte smoes voor onze fout)

JeremiebrugHalteOm het nog ingewikkelder te maken met al die ‘Rijnen’ er komt dus bij de Baden Powellweg een Station Vaartsche Rijn, maar toen dit station alweer jaren geleden gepland werd, is ook de naam ‘Station Jeremiebrug’ overwogen omdat er tussen 1893-1935 al een Halte Jeremiebrug geweest is. Overigens blijft het natuurlijk héél jammer dat die mooie gele Jeremiebrug na 99 jaar (!) gaat verdwijnen uit de wijk (snik), ondanks (-doorscrollen op volgende link-:) hartstochtelijke pleidooien om de monumentale brug in te passen in het plan voor  het toekomstige station…

“Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders (d.d. 1 maart 2011)
1 Jeremiebrug welkom in Leidsche Rijn Park
Leidsche Rijn Park krijgt een stukje Utrechtse geschiedenis in huis: de monumentale Jeremiebrug over de Kruisvaart bij de Westerkade verhuist naar het grote Utrechtse stadspark. De Jeremiebrug moet vanwege de spoorverbreding Utrecht CS – Lunetten vervangen worden. Omwonenden zagen de brug graag op een andere plek in de buurt terug komen, maar geen van de mogelijke locaties bleek geschikt te zijn….. “

JeremiebrugZichtJutfasewegCarl030nlwww.panoramio.com“….Het initiatief van Johan de Boer, voorzitter van de ‘Vrienden van het Leidsche Rijn Park’ om de bijzondere brug naar het Leidsche Rijn Park te halen bleek een uitkomst. Zowel bewoners als gemeente zijn blij met deze oplossing. De Jeremiebrug krijgt in het Leidsche Rijn Park een plaats over de nieuw aan te leggen Vikingrijn bij de kruising met de Alendorperweg. In combinatie met de bestaande oude lindebomen vormt de brug een markante entree naar de Binnenhof van het park.
De brug wordt toegankelijk voor langzaam verkeer en nood- en hulpdiensten. Het is niet nodig om de brug op de nieuwe locatie ‘beweegbaar’ te maken, hij is hoog genoeg om er met een bootje of al schaatsend onderdoor te gaan. Bij de Jeremiebrug (bouwjaar 1912) lag tussen 1890 en 1935 een stopplaats voor de trein Amsterdam – Utrecht – Arnhem. Er stond destijds nog geen echt station, maar wel een brugwachterswoning die daar veel op leek. In 2015 komt het er daar toch van als op deze plek het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn wordt geopend.
De Jeremiebrug heeft de status van gemeentelijk monument. Daarom heeft de gemeente met ProRail, verantwoordelijk voor de spoorverbreding tussen Utrecht CS en Lunetten, afspraken gemaakt over het behoud en verplaatsen van de brug. Medio 2011 zorgt ProRail voor demontage van de brug en transport naar Leidsche Rijn. De verplaatsing kan worden gerealiseerd dankzij financiële bijdragen van ProRail en BRU.
Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 – 286 11 48″

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten