Actie:150 woningen in Hoograven krijgen gratis beveiliging

KierstandhouderOp 28/12 monteerde de burgemeester symbolisch een kierstandhouder (= stevigere variant van een deurkettinkje) in een woning aan de Verl. Hoogravense weg. Preventie tegen inbraak, woningoverval en babbeltrucs.

Woningovervallen komen in Hoograven zelden voor, volgens Babs van Beurden, gemeentelijk Gebiedsmanager Veiligheid van Wijkbureau Zuid, ”wel is het onder de aandacht brengen van manieren om een woning te beveiligen tegen inbraak in het algemeen een doelstelling”.

(Wat betreft babbeltrucs, waarvan vooral ouderen slachtoffer worden, merken collectanten voor goede doelen, als zij huis aan huis met rammelende bussen aan de deur komen, dat mensen soms té achteloos zijn.  Als een bewoner in huis een portemonnee gaat halen, laat hij/zij vaak de deur openstaan. NIET doen! Sluit gewoon de deur weer even af; dat is niet onbeleefd, maar veilig!)

In het kader van het landelijke Actie Beveiligde Woning  van het CCV (Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid) krijgen 150 woningen in Hoograven een gratis kierstandhouder of deurspion. Dit project is gericht op woninginbraakpreventie en wordt ondersteund door de gemeente Utrecht, met subsidie van het Ministerie van Justitie. Tegelijkertijd worden bewoners gewezen op de risico’s van woninginbraak.

DeurspionBewoners kunnen er zelf veel aan doen om inbraak te voorkomen, onder meer door het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Het plaatsen van een deurspion of kierstandhouder is één van de maatregelen, die redelijk eenvoudig en betaalbaar is. 

Oogje
Via een deurspion (een ‘oogje’ in de voordeur) kan de bewoner zien of degene die aanbelt een bekende is en vervolgens besluiten al dan niet open te doen. Alternatief is een kierstandhouder (zie, op filmpje uit Arnhem: hier), waarmee de bewoner de deur op een kier kan houden, zonder dat er iemand naar binnen kan komen.
De eerste kierstandhouder, ·in  het kader van de actie in Hoograven, werd dus 28 december·geplaatst op·de Verlengde Hoogravenseweg. Een buurtbewoner, Thijs ter Avest, twitterde die dag: “Mooi initiatief. We kregen vandaag een gratis kierstandhouder van de gemeente Utrecht. Veiligheid is van ons allemaal. Toch?”

Keurmerk Veilig WonenDe gemeente Utrecht maakt van de gelegenheid gebruik om bewoners ook te wijzen op de subsidieregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een certificaat voor een veilige woning. Om dit keurmerk te krijgen moet de woning aan bepaalde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting en het hang- en sluitwerk van ramen en deuren. Dit kan via een erkend PKVW-bedrijf.

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten