Boek ‘De kunst van De Gruyter’ gepresenteerd in voormalig filiaal van het voorheen zo grote grutters-imperium

Lauri de Gruijter (kleinzoon van) en auteur Peter Sprangers onder tegeltableau in voormalig De gruyter-filiaalDat de Historische kring Tolsteeg-Hoograven (HKTH) niet alleen in de eigen wijk actief is, bleek uit de presentatie van het boek ‘De kunst van De Gruyter: Handel en keramiek in Utrecht en elders’, die zaterdag 4 december jl. plaats vond op de Biltstraat 24.
Peter Sprangers van de HKTH overhandigde hier het eerste exemplaar aan Lauri de Gruijter, de kleinzoon van oprichter Jacques de Gruijter. De lokatie was niet toevallig gekozen, aangezien op dit adres een filiaal van het inmiddels ter ziele gegane kruideniersbedrijf was gevestigd.

De huidige eigenaar van Biltstraat 24, Frank Verveer van Makelaardij De Keizer, aarzelde geen moment toen hij om medewerking werd gevraagd en zorgde zelfs voor ontvangst met koffie en thee en een drankje achteraf. Ook andere mensen en instellingen, waaronder het  Stadsarchief ‘s Hertogenbosch en het Utrechts Archief werkten mee om de prijs van de uitgave aantrekkelijk te houden.

Het boek behandelt de start en de groei van het kruideniersimperium in Utrecht, waarvan de naam  bij veel Nederlanders nog altijd herinneringen oproept: het Snoepje van de Week, 10% korting, de koffiegeur en de fraaie tegeltableaus. Met name dit laatste aspect zorgde ervoor dat Sprangers zich met dit onderwerp ging bezig houden, aangezien wel 30 tableau series afkomstig waren van faience- en tegelfabriek Holland in Tolsteeg. Het leidde tot een mooi vormgegeven boekwerk, met veel foto- en ander beeldmateriaal, dat een goed beeld schetst van de firma De Gruyter en met name van de aankleding van de winkels.
GruyterfiliaalBiltstraatGruyterLauriSprangerseaBIltstraat(Zie, op aanzetnet.nl, ook: Snoepjes van begin vorige eeuwover de fraaie aankleding van deze kruidenierswinkels & over Art Nouveau keramiek en historie) (Zie ook hier)

Het boek De kunst van De Gruyter, dat is uitgegeven door Begijnekade 18 Uitgevers en dat € 19,95 kost, is te bestellen via www.hkth.nl.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten