Kraken verboden. Krakersacties alom

Kraakwoning JulianawegSinds vrijdag 1 oktober is het wettelijk verboden om te kraken. Kraken is dan nergens meer toegestaan. Wat uiteraard niet betekent dat daardoor meteen alle kraakwoningen door de krakers verlaten zijn. Terwijl we dit bericht op deze site plaatsten (2/10) werd er in o.a. Nijmegen gedemonstreerd tegen die anti-kraakwet (zie o.a.: hier.) De sfeer was daar aanvankelijk ontspannen, maar later onstond toch weer het geijkte kat- en muisspelletje tussen ME en stenengooiers. (Op 1 okt. liep ook al in Amsterdam een krakersdemo, waaronder een groep gebivakmutste anarcho-idioten, uit op rellen, waarbij twee agenten en drie politiepaarden gewond raakten.)

De antikraakwet is er niet zonder slag of stoot doorheen gekomen. In het parlement maar ook daarbuiten was en is er nog veel verzet. Krakers kunnen een jaar gevangenisstraf krijgen. Die straf kan oplopen als ze ook nog eens geweld gebruiken.

De meeste gemeenten, waaronder Utrecht,  zijn niet enthousiast en hebben ontruimingen niet hoog op hun prioriteitenlijstje staan. (Zie bijvoorbeeld het blogbericht van GroenLinksraadslid Pepijn Zwanenberg hier, maar anderzijds het VVD-standpunt hier)

 

Gemeenten denken dat door de wet de leegstand niet vermindert. Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten het kraakverbod te gaan handhaven. Daarbij wordt gekeken naar de omstandigheden en de beschikbare capaciteit van politie en justitie. Amsterdam heeft aangekondigd de komende tijd de ongeveer tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen. De kraakbeweging liet deze week al flink van zich horen met nieuwe bezettingen en protestacties.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten