Tegeltableau-kunstwerk van Carin van Dongen en Faience- en Tegelfabriek Holland (voorheen op Rotsoord)

Het volgende artikel is eerder  verschenen op de site van Stichting Rotsoord Nu:

GroenewoudeTableauRotsoordVerhalen uit Rotsoord

Tegeltableau-kunstwerk van Carin van Dongen en Faience- en Tegelfabriek Holland

Op 5 september 2009 is een bijzonder tegeltableau onthuld op de hoek van Rotsoord, achter het hek van de volkstuinen, schuin tegenover de ingang van de Toonkamer. Het kunstwerk is door Carin van Dongen gemaakt op basis van een door haar gerestaureerd tableau van de befaamde Faience- en Tegelfabriek Holland.

Het verhaal van Carin van Dongen
De historische kring Tolsteeg en Hoograven (www.hkth.nl) vroeg· de kunstenares om een gevonden Jugendstil tegeltableau te restaureren. Er waren wat tegels gescheurd en één tegel was helemaal kwijt. Het tableau is afkomstig uit de villa Groenewoude die afgebroken is bij de aanleg van de A27 in Amelisweerd. Het tableau is gemaakt door de befaamde Faience- en Tegelfabriek Holland die op Rotsoord was gevestigd van 1894 tot 1918.

De fabriek was en is beroemd om zijn sieraardewerk, tegeltableaus en lambriseringen, beschilderd met fraaie art nouveau decors. Tot op de dag van vandaag wordt het werk van Holland verzameld en zijn er stukken opgenomen in de collecties van diverse (internationale) musea.

Carin van Dongen (vóór de onthulling van haar kunstwerk op het Rotsoord): “Ik maak ook een houder voor het gerestaureerde tableau. In de houder gebruik ik de vormentaal van de vazen en schalen van de fabriek Holland. Eerst maak ik een kleine maquette daarna  ga ik dit technisch uitwerken. De vormen worden uit 1,2 cm dik ijzer lasergesneden. Wat ontstaat is een bouwpakket van ijzer dat op de locatie in elkaar gezet kan worden. Het kunstwerk wordt onthuld bij de opening van de wandelroute op Rotsoord. (- Dat feestje is dus inmiddels gevierd op  5 september 2009-). Als je langs wandelt zul je twee informatieborden treffen die nog meer vertellen over Faience- en Tegelfabriek Holland, waar mijn kunstwerk een monumentje voor is. Een ode aan de creativiteit en de innovaties van deze fabriek. Midden tussen de houtoverslagplaatsen, bakstenen en dakpannenbakkerijen was een atelier dat zeer verfijnd beschilderd aardewerk ontwikkelde”.

Carin van DongenVan de site www.carinvandongen.nl:
De NV Faience- en Tegelfabriek HOLLAND was gevestigd op Rotsoord te Utrecht van 1894-1918. Artistieke vak- lieden als Heijtze en Van Den Bosch ontwierpen sieraarde- werk, tegels, beschilderd met Art Nouveau decors. Zo ook het tegeltableau van Villa Groenewoude (van familie Bosch van Drakensteijn) , die moest wijken voor de aanleg van de A27 door Amelisweerd.

De opstelling van uit ijzer gesneden silhouetten van vazen, vindt zijn inspiratie in het HOLLAND art nouveau genre. Het verwijst naar de keramische hoogtijdagen op Rotsoord. De silhouetten dragen het gerestaureerde tegeltableau. In het ontwerp en de uitvoering is gebruik gemaakt van hedendaagse technieken, naar een ouderwetse (ontwerp-) werkwijze waarbij de Art Nouveau belettering prachtig tot uiting komt. Het tegeltableau is teruggebracht naar de plaats van herkomst.
Opdrachtgever: Historische Kring Hoograven en Tolsteeg  & Wijkbureau Zuid, Utrecht – 2009

Voor meer en ander werk van Carin van Dongen: www.carinvandongen.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten