‘De kunst van De Gruyter’: boek over de fraaie aankleding van deze kruidenierswinkels

GruyterDeKunstvanDeOmslagBemuurdeweerd OZ 3Mogelijk heeft u eerder op deze site het artikel “Snoepjes van begin vorige eeuw: fraaie tegeltableaus bij voormalige grootgrutter De Gruyter” gelezen (hier dus.)
Hierin wordt een boek genoemd, waarop men kan voorintekenen. De titel én ondertiteling van deze publicatie*, door Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven, zijn inmiddels gewijzigd in “De kunst van de Gruyter. Handel en keramiek in steden als Utrecht”. (Zie ook hieronder).
Dit rijk geilustreerde boek concentreert zich op fraaie aankleding van interieurs en exterieurs van met name de Utrechtse filialen van het voormalige kruideniersconcern De Gruyter. Met dit boek in de hand zou men, dwars door Utrecht, langs diverse panden, waarin ooit De Gruyterwinkels zaten, kunnen trekken en deze met andere ogen bekijken. (O.a. aan de Kanaalstraat, Bemuurde Weerd OZ, Biltstraat, Oudegracht, Burgemeester Reigerstraat.) 
Smaragdplein174DeGruyter1966
*Tevens is de inschrijftermijn· van De kunst van De Gruyter verlengd tot 1 november. (Prijs € 19.95, geen porto.) Uitgever: “Begijnekade 18 uitgevers”.ISBN 978-90-78019-30-5

Overigens had ook het Smaragdplein in de jaren 60 een filiaal van De Gruyter (op  de plek van de huidige Plus-supermarkt). Maar dat zat in een gebouw dat in de tweede helft van de jaren 50 is gebouwd en had dus géén art nouveau-, Jugendstil- of art déco-stijlelementen (uit het het begin van de 20e eeuw) meer,  zoals andere De Gruyterpanden.

GruyterboekII_1GruyterboekII_2

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten