Snoepjes van begin vorige eeuw: fraaie tegeltableaus bij voormalige grootgrutter De Gruyter

DeGruyterTegeltableauLombokDeGruyerTegelTableauDenHaagDe Gruyter Den_Haag

 

Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven meldt ons dat liefhebbers kunnen voorintekenen op “een prachtig boek waarin de tegeltableaus gemaakt bij de tegel- en faiencefabriek Holland (voorheen aan de Vaartsche Rijn bij Rotsoord/Helling) centraal staan !!”  Dat dat boek (De kunst van de Gruyter. Handel en keramiek in steden als Utrecht = GEWIJZIGDE TITEL)  inderdaad ‘prachtig’ is kan DeGruyterSnoepjevandeWeekniet missen, want de onvermoeibare wijkhistoricus Sprangers heeft het zélf samengesteld en geschreven. (Zie over faience ook: hier) (En zie ook:  hier)
Van die tegeltableaus in (inmiddels voormalige) kruidenierswinkels is o.a. een fraai voorbeeld te vinden op de hoek van de Kanaalstraat en JP Coenstraat in Lombok. (Het tegeltableau daar is overigens gemaakt door: de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland)
Het De Gruyter-kruideniersimperium telde ooit  550 winkels en 7500 werknemers. (Een succesvolle reclame-aanbieding en -slogan van de grootgrutter was het zgn ‘Snoepje van de Week‘, een uitdrukking die zich in het Nederlandse taalgebruik nestelde en allerlei andere betekenissen kreeg; o.a.: ‘niet onaantrekkelijke dame’)

Voor nog meer De Gruyter-nostalgie (incl. tegeltableaus) zie: hier.


BoekDeGruyterFaienceBoekDeGruyterFaience2PeterSprangers (l.WaltervdKooijHKTH

 

http://site.aanzetnet.nl/wijknieuws-mainmenu-44/activiteiten/141-nouveau-keramiek-en-historie-van-rotsoord-in-de-toonkamer-5-september

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten