Soap rond verdwenen reclameverlichting van voormalige Wasserij Aurora (Koningsweg)

Aurora Wasserij in 1998Vorige maand (juli 2010) is een kleine soap ontstaan rond de voormalige Wasserij Aurora aan de Koningsweg 104. (Merkt u de woordspeling?) De opwinding, aangezwengeld door raadsvragen van GroenLinks, gaat over de verdwijning van de ‘historische karakteristieke lichtreclame’ van de Aurora-gevel. Deze in de jaren zestig aangebrachte gevelverlichting bestond uit neonletters en een ronde geelblauwwitte lichtbak met een logo in de vorm van een gestileerde zonsopgang. (Aurora is de Romeinse godin van de dageraad; vandaar, en de wasserij had ooit als reclame-slogan: “Zo helder als de dageraad”.)
Met dank aan Peter Sprangers van de HKTH, plaatsen wij een & ander in historisch perspectief:

Stoom Wasch Strijkinrichting SpierenburgAurora  CW Spierenburg & Zn1856 CW Spierenburg begint een handwasbedrijf aan de Lauwerecht.
1870 Water in de Vecht wordt te vies om in te wassen; bedrijf verhuist naar Koningsweg.
1900 Bedrijf industrialiseert en wordt Stoomwasscherij Aurora W Spierenburg & Zn.
Na WO II Aanduiding ‘Stoomwasscherij’ klopt niet meer en verdwijnt van de gevel.
Jaren 60 Gevelreclameverlichting wordt aangebracht.
2006 Aurora bestaat 150 jaar en wordt door Lips Textiel Service overgenomen van de familie Spierenburg. Wethouder Marka Spit bezoekt jubileumfeest van Lips Aurora, een computergestuurd textielreinigingsbedrijf in een industrieel monument.
2008 Lips (Aurora) verlaat de panden aan de Koningsweg, die nog in eigendom zijn van de familie Spierenburg, die de gebouwen later verkoopt  aan woningcorporatie SSH.
2010 (juni): College van B&W maakt (29/6) bekend dat de SSH het gemeentelijk monument Koningsweg 104-108 heeft gekocht, dat SSH daarin studentenhuisvesting wil realiseren en de gemeente heeft benaderd voor medewerking aan een bestemmingsplanprocedure. B&W besluiten hieromtrent samen met SSH na de zomervakantie 2010 een inspraakavond voor betrokkenen te organiseren.
2010 (juli): GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg mist de ‘historische’ lichtreclame van Aurora en stelt  hierover (op 29/7) vragen aan het College van B & W. Diverse Utrechtse media melden deze Teloorgang.van de Gevelverlichting.
2010 (augustus): Oud Aurora-directeur Spierenburg (76) toont zich in weekblad Ons Utrecht (van 18 augustus) verbaasd over de commotie rond de verdwenen neonletters en lichtbak en pleit voor terugkeer (reconstructie) van de veel vroegere gevelplaten met belettering met ‘Stoomwasscherij’ en ‘W Spierenbug & Zn’ erin. De Historische Kring Tolsteeg Hoograven deelt deze visie en heeft hierover een brief geschreven naar de SSH-directie; waaruit wij hieronder citeren:

 

Annonce uit Utrechts Nieuwsblad 1946“Proficiat met uw investering aan de Koningsweg. Na huize Zoudenbalch (Donkerstraat) komt wederom een buitengewoon interessant historisch pand in veilige haven. Er ontstond in de pers onlangs enig tumult omtrent een verdwenen lichtreclame. Naar onze oprechte mening ligt daar een enorme kans om uw ambities te illustreren. We zouden u willen interesseren om een stapje terug te doen en de belettering, voorafgaand aan de neonverlichting, weer te doen herleven.
Ik heb namens onze stichting contact gezocht met de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. Deze is gekend vanwege het specialistisch werk in het doen herstellen of terug brengen van muur- en gevelreclames. De kosten wensen zij voor hun rekening te nemen.De Werkgroep is volledig op de hoogte van ons voorstel. U kunt direct met hem uw zienswijze of vragen bespreken. Let wel: aan de Koningsweg waren ooit 4 wasserijen te vinden. We praten hier over een van de allerlaatste tekenen van tientallen jaren bedrijvigheid in het voorheen woonwerkgebied Ledig Erf tot Waterlinieweg (Gansstraat-Koningsweg). We zijn absoluut overtuigd bij u aan het juiste adres te zijn om de onrust die ontstaan is van een juiste repliek te voorzien. We vragen slechts enige inzet.

Namens de stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven  (werkgebied: van Vaartse Rijn tot Kromme Rijn),
vr.gr., Peter Sprangers, secretaris”
Familiebedrijf Aurora overgenomen

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten