Asbesthoudend materiaal gevonden in Liesbospark. Stekkerfestival (14/8) gaat niet door op deze locatie
In het park zijn brokjes van asbestplaten gevonden die aan de oppervlakte liggen. De stukjes gevonden asbest zijn in een laboratorium onderzocht; het gaat om hechtgebonden wit asbest. De asbestvezels van deze soort komen alleen vrij als de plaat beschadigt, bijvoorbeeld als de stukjes verder breken. Het park is afgesloten zodat verder breken van de stukjes, bijvoorbeeld door er over heen te lopen, wordt voorkomen. Ook wordt zo voorkomen dat er asbest in huis komt, bijvoorbeeld doordat kinderen of dieren het meenemen of als steentje onder je schoen. (Voor meer informatie over asbest en gezondheid: klik hier.
Helaas zal de afzetting (en de sanering van het terrein) dus waarschijnlijk geruime tijd, ettelijke weken, duren. Dat is om meerdere redenen jammer:
-De opknapbeurt van het park zou in principe de voltooiing naderen, maar nu liggen die werkzaamheden stil.
-Bij de gemeente is bekend dat mensen van dit terrein gebruik maakten om er bijvoorbeeld te wandelen of hun hond uit te laten. Het risico voor hun gezondheid is gering. Asbest is namelijk alleen gevaarlijk als losse vezels in de lucht terechtkomen en worden ingeademd. Op het terrein zijn alleen stukjes asbestplaat aangetroffen en vooralsnog geen losse vezels. Omwonenden en gebruikers van het park zijn door de gemeente geïnformeerd.
De gemeente Utrecht organiseerde op donderdagavond 15 juli, een inloopspreekuur op het Wijkbureau Zuid. Omwonenden en betrokkenen konden hier terecht voor vragen over het asbest en de afzetting van het Liesbospark. Er kwamen zes mensen vragen stellen, waaronder gemeenteraadslid Tim Schipper (SP) en Willem Rijke van de klankbordgroep Liesbospark.
Tim Schipper zei hierover: “Ik denk dat de gemeente op dit moment de maatregelen heeft genomen die nodig zijn. Nu is het zaak de omvang van de verontreiniging vast te stellen en een saneringsplan. Ik zou me kunnen voorstellen dat de gemeente hierbij een combinatie maakt met de sanering van het naastgelegen BEFU-terrein. Daar is ook sprake van (onder meer) asbest en het zal toch een keer moeten”.
(Zie ook: hier)
Wordt vervolgd.