22/6 vanaf 15.00 uur: officiele opening en bezichtiging van hypermodern rioolgemaal

Het nieuwe rioolgemaal aan de Baden Powellweg vorig jaar tijdens de langdurige werkzaamhedenWethouder Mirjam de Rijk neemt op dinsdag 22 juni (15.00 uur) het nieuwe en hypermoderne rioolgemaal aan de Baden Powellweg officieel en feestelijk in gebruik. Tussen 15.30 en 16.30 uur biedt de gemeente omwonenden de gelegenheid het gemaal van binnen te bekijken. (Het fietstpad van en naar Lunetten ernaast is ook weer volledig in gebruik.)
Het gemaal maakt gebruik van de nieuwste technieken. De pompen zijn minder gevoelig voor storingen. Daarnaast is het gemaal volledig op afstand te besturen. Met deze moderne technieken bespaart de gemeente aanzienlijk op kosten voor onderhoud en beheer. Het rioolgemaal maakt deel uit van rioolstelsel van Utrecht. In het gemaal komt het rioolwater uit onder andere Lunetten, Hoograven en Rivierenwijk samen en wordt verder gepompt richting de zuivering.
Wethouder (van o.a. financiën en water) Mirjam de Rijk
Verplaatsing rioolgemaal
De gemeente heeft gewerkt aan een nieuw rioolgemaal en aan het verleggen van de aanvoerriolen van het oude gemaal naar het nieuwe rioolgemaal. Ook is er een nieuw afvoerriool aangelegd naar de Albatrosstraat. Aanleiding voor het bouwen van dit nieuwe gemaal is de spoorverdubbeling tussen Woerden en Geldermalsen. Het spoorproject Randstadspoor start begin 2011 aan de westkant bij Tolsteeg. Het oude rioolgemaal moet plaatsmaken voor dit spoor. ProRail sloopt binnenkort het oude gemaal in aanloop naar de werkzaamheden aan het traject.

Vernieuwende techniek
Het nieuwe rioolgemaal maakt gebruik van zeer moderne technieken. De installatie is op afstand te besturen. De pompen zijn zeer stil, hebben een zeer geringe storingsgevoeligheid en een laag energieverbruik. Dit levert een besparing op in de onderhouds- en beheerskosten.

Functie rioolgemaal
Het rioolgemaal maakt deel uit van rioolstelsel van Utrecht. Bij het gemaal aan de Baden Powellweg komt het rioolwater uit Lunetten, Hoograven-Tolsteeg, Rivierenwijk en Kanaleneiland-Zuid samen en wordt hier verder gepompt richting de zuivering.
Hinder
Tijdens de aanleg van het nieuwe gemaal kreeg de gemeente te maken met een aantal tegenslagen waardoor de werkzaamheden aanzienlijk uitliepen. Met name de problemen met opkomend grondwater in de bouwput hebben de werkzaamheden vertraagd. Hierdoor ondervonden omwonenden en weggebruikers langer hinder van de werkzaamheden. Met het afronden van de werkzaamheden rond het nieuwe gemaal is er voor het verkeer geen hinder meer op de kruising Baden Powellweg-Briljantlaan.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten