Meerderheid bewoners Oudegeinlaan e.o.tegen sloop, volgens SP

Op 10 en 17 mei jl  zijn er SP-activisten, waaronder fractievoorzitter in de gemeenteraad Tim Schipper, in Hoograven-Zuid ( in de buurt Linschotensingel, De Wierslaan, Nijeveldsingel, Vronesteinlaan, en Oudegeinlaan) langs de deuren gegaan, om van zoveel mogelijk bewoners zelf te horen wat ze vinden van de plannen van corporatie Portaal om (vanaf 2013) de huizen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. (Zie ook: hier). 
Tim Schipper stelde in mei vast dat er lekkere koffie wordt gezet in deze buurt en dat een meerderheid van bewoners het eens is met het SP-adagium dat renovatie over het algemeen beter is dan de sloopkogel.
“Uit de gesprekken die we hadden valt in ieder geval op te maken dat er geen meerderheid voor sloop van alle woningen te vinden is en dat verreweg de meeste mensen geen zin hebben om uit de buurt te moeten verhuizen”, aldus Schipper….

 

Oudegeinlaan“Voordat we de buurt in gingen, verwachtten we vele verschillende meningen te horen. Verschillen tussen straten, maar ook binnen straten. Dat kwam er ook uit”, vertelt Schipper. ” In de De Wierslaan waren vrijwel geen voorstanders van de sloop te vinden. Wel een heleboel mensen die klachten hebben over isolatie, vocht en onderhoud.
Op de Oudegeinlaan iets meer mensen die wel voor de sloop zijn, vanwege de gehorigheid, slechte isolatie van de huizen en het te kleine woonoppervlak. Maar ook zorgen of een nieuwbouwwoning wel te betalen is. Dit laatste kwam ook naar voren op de Nijeveldsingel en Vronesteinlaan.
Opvallend op de Linschotensngel is dat vooral de bewoners die er al langer zitten, graag willen blijven. Heel vaak kregen we te horen dat de mensen de buurt erg waarderen, vanwege de goede voorzieningen en het vele groen”

 

Gemeenteraad:
Op 25 mei besprak de gemeenteraad het programma ‘Utrecht Vernieuwt’, waar de plannen voor de Oudegeinlaan e.o. onderdeel van uitmaken. Tim Schipper heeft daarbij verslag gedaan van de SP-buurtbezoeken. Wethouder Harrie Bosch (PvdA) deelt de conclusie van de SP, dat een sloopplan voor de complete buurt niet aan de orde kan zijn. Hij zou dit ook al met Portaal hebben besproken.
En nu? Volgens de SP betekent dit dat de gesprekken met de buurt vanaf nu een ander uitgangspunt zullen moeten krijgen dan alleen het uitwerken van het sloopplan. De huidige planning (start sloop 2013) zal hierdoor zeer waarschijnlijk niet worden gehaald. Aan nieuwe bewoners zou in de tussentijd niet meer mag worden voorgehouden dat er gesloopt gaat worden, om te voorkomen dat mensen geen enkele binding of verantwoordelijkheid voelen met de buurt.

De SP vindt dat toekomstplannen vooral voor en door de mensen moeten worden gemaakt die er nu wonen. In ieder geval zal op korte termijn het achterstallig onderhoud moeten worden verholpen. Daar kan men verhuurder gewoon op aanspreken. De SP (timschipper@xs4all.nl; 06-20337002) biedt daarbij ondersteuning.  De vraag is hoe Portaal zal reageren op de ontwikkelingen van de laatste weken. 


Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten