65 jaar geleden: Utrecht bevrijd op 7 mei 1945

Bevrijdingsfeest Julianaweg_muziek opplattewagenHoutcentrale.jpgGeallieerde_Militiair_tussen feestend publiek.jpg5 Mei geldt dus als nationale Bevrijdingsdag en we hebben net alle bijbehorende festiviteiten achter de rug. Maar in feite werd Utrecht op 7 mei 1945 bevrijd, want toen trokken Britse en Canadese (-regiment ‘Polar Bears’-) militairen de stad binnen, onder luid gejuich van de geestdriftige bewoners. 

Het was niet voor iedereen feest, want NSB-ers (en Duitsers) werden opgejaagd en gearresteerd. Vrouwen die iets met Duitsers gehad hadden, of waarvan dat verondersteld werd, werden in het openbaar vernederd. Tien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten kwamen die dag om tijdens een vuurgevecht met Duitse soldaten.
In de links hieronder: enkele verhalen met betrekking tot die tijd:
Film: Utrecht in 1945;
Allerlaatste intocht van Utrechtse bevrijders;
H.A. Bernsen De bevrijding van Utrecht

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten