Romeinse wachters (3 meter hoog) groeten de renners

Romein.jpgRomeinseWachters.jpg

Waar ooit de vroege voorgangers van de Italianen -de Romeinen- te voet door Nederland marcheerden en 9 mei de wielrenners in de Giro d’ Italia langsflitsen, liep dwars door de stad Utrecht de limes  (latijn voor grens of pad). Deze voormalige grens van het Romeinse rijk loopt van oost naar west, 12 kilometer dwars door de gemeente Utrecht. De afgelopen 2 jaar is, na intensief archeologisch onderzoek, ook in de oudere stadswijken deze bijzondere weg teruggevonden.
Waar de Giroroute en deze limesweg elkaar snijden staan na 2000 jaar nu weer de wachters paraat! Ze zijn te zien (van west naar oost): langs de Heldammersingel (Veldhuizen/Leidsche Rijn), de Rijksstraatweg (De Meern/Leidsche Rijn), de Churchilllaan (Kanaleneiland/Prins Clausbrug), de Socrateslaan (weg naar de ’t Goylaan) en  vlak bij de finish aan de Croeselaan.
 

Deze weg verbond in het huidige Nederland 18 castella (forten). In Utrecht de castella de Hoge Woerd (Leidsche Rijn), Domplein (Traiectum) en fort Vechten (Fectio). Utrecht was daarmee een onderdeel van een ooit 6000 km. lange militaire grenszone, die vele landen in West-, Centraal en Zuid-Europa én de landen rond de Middellandse Zee 5 eeuwen nauw met elkaar verbond. Zoals nu de Giro een paar dagen. De gemeente wil het tracé van de Romeinse grens de komende jaren bekend en herkenbaar maken, onder andere door plannenmakers en ontwerpers uit te dagen er rekening, maar vooral gebruik van te maken. Maar ook om scholen en buurtbewoners de kans te geven dit te gebruiken in het onderwijs, bij buurtfeesten en culturele programma’s. De weg verbindt een reeks van bijzondere plekken met elkaar. Niet de voormalige Romeinse forten, maar ook talrijke scholen, enkele stadsboerderijen en het evenemententerrein in Park Transwijk. De limes anno nu, nog steeds een lijn van ontmoeting en contrasten. Culturele verbinding en uitwisseling, 2000 jaar geleden – en nu weer met de Giro. Utrecht waar heden en verleden elkaar onverwachts mooi kruisen.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten