Utrechtse leden Binnenlandse Strijdkrachten kwamen om op 7 mei 1945

Monument voor de Binnenlandse StrijdkrachtenBegraafplaatsTolsteeg.jpgOp de Derde Algemene Begraafplaats ‘Tolsteeg’ aan de Opaalweg kan men het ‘Monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten’ vinden, een oorlogsmonument met op het voetstuk een tekst van Ina Boudier Bakker: "Den strijd gestreden/ De trouw beleden/  Den dood ontgeleden/ In eeuwigheid"

In Utrecht worden, zoals in heel Nederland, op 4 mei de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. In feite was het 65 jaar geleden nog erg gevaarlijk in Utrecht in die turbulente dagen van begin mei. Op 2 mei 1945 werd bekend dat Hitler overleden was. De Duitsers hingen de vlaggen in Utrecht halfstok. Op dezelfde dag wierpen Amerikaanse bommenwerpers voedselpakketten af boven Utrecht. Op 4 mei ’45 meldde de illegale radio de bevrijding van Nederland en gingen Utrechters de straat op. Maar Duitse soldaten joegen hen terug naar binnen en er werd flink geschoten.

Op 7 mei ’45 trokken Canadese en Britse troepen Utrecht binnen en werden ze verwelkomd door een juichende menigte.Op diezelfde maandag 7 mei 1945 ging een groep van 12 leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) op pad om Duitse soldaten en NSB-ers te ontwapenen. Bij het Wilhelminapark (Rosarium) ontstond echter een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij tien van de twaalf BS’ ers om het leven kwamen. Ze sneuvelden terwijl duizenden andere Utrechters naar de Biltstraat togen om de Canadese soldaten van de eenheid ‘Polar Bears’  toe te juichen…

MonumentRosarium.jpg

 

 

 

 

Op de begraafplaats ‘Tolsteeg’ aan de Opaalweg staat het ‘Monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten ‘ ter ere van BS’ers en aan de Prinsesselaan (Rosarium) bevindt zich een monument ter ere van de tien omgekomen BS’ers op die lokatie op 7 mei: C.A. De Bode, J.F.M. Meurs, G. Hoogewerff, J.P.M. Muus, J.T. van den Hurk, R.H.M. Regout, P.A. van den Hurk, P.J. Wefers Bettink, P.A.W. Laseur en I. Wessel.
(Zie ook: StadTiel.nl )

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten