Nieuw bij het Utrechts Archief: Themasite ‘Utrecht en de Tweede Wereldoorlog’

VaartscheRijnstraat1942.jpgArchiefTeletekst.jpg

Watertoren1942.jpgSinds vandaag 23/4 nieuw bij het  Utrechts Archief: de themasite ‘Utrecht en de Tweede Wereldoorlog’ 

Op 5 mei 1945 werd Nederland officieel bevrijd, na enkele jaren bezettingstijd.
Dit jaar vieren we dan ook 65 jaar bevrijding. De stad Utrecht kent vele ontroerende en persoonlijke verhalen over deze bewogen tijd.

Sommige verhalen zijn verfilmd, gepubliceerd of worden als herinnering opgehaald en gekoesterd; andere liggen nog verborgen in archieven, foto’s, dagboeken en geheugen.

Om ook deze verborgen geschiedenissen aan het licht te brengen, heeft Het Utrechts Archief speciaal rond dit thema vele bijzondere Utrechtse bronnen uit de periode 1940-1945 gedigitaliseerd. Aan ruim 3000 archief-beschrijvingen zijn 72.000 afbeeld-ingen gekoppeld, zodat u zelf thuis de inhoud kunt bekijken.

 
Voor u zijn geslecteerd: kleurenfoto’s  over het dagelijks leven, gemaakt door Nico Jesse en ruim 5000 foto’s en tekeningen uit onze eigen collectie beeldmateriaal . In acht oorlogsdagboeken  volgt u de oorlog vanuit de persoonlijke beleving van burgemeester Ter Pelkwijk, gemeentesecretaris De Lange en van het schoolmeisje Jopie ter Veen.
Stadsplattegronden met bunkers en de destijds voorgeschreven straatnamen, de jaargangen 1940-1944 van het Utrechts Nieuwsblad , en een kroniek  waarin u het verloop van de oorlog van dag tot dag kunt volgen, bieden u een bijzonder beeld van een stad in bezettingstijd.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten